Promo banner

A+ A A-

U Zavidovićima proučena zajednička ikrar dova

U subotu, 29.8.2015. godine, MIZ-e Zavidovići je organizirao, u Gradskoj džamiji, zajedničku ikrar dovu za trideset troje zavidovićkih budućih hadžija. Gradska džamija je bila do posljednjeg mjesta napunjena vjernicima kojima su se ispred Medžlisa Zavidovići obratili: sekretar medžlisa mr. Elvir ef. Mehić, imam Gradske džamije Izet ef. Čamdžić i glavni imam Sulejman ef. Efendić.

Mr. Elvir ef. je govorio o tradiciji organiziranja ikrar dove na području MIZ-e Zavidovići te pročitao imena ovogodišnjih putnika ka Bejtullahu. Svake godine na ovaj način ispratimo naše hadžije a da ovo što radimo ima smisla govori i ovaj impozantan broj prisutnih vjernika.

Izet ef. je govorio o obredima hadža pa je na specifičan način objasnio pojmove: IHRAM, TAWAF i AREFAT.

Glavni imam Sulejman ef. je podsjetio vjernike na važnost i vrijednost hadža te im čestitao obavljanje petog islamskog šarta. Zamolio je buduće hadžije da se dovom sjete Bošnjaka dok budu tawaf činili i stajali na arefatu.

Uputili su svi zajedno dovu Allahu dž.š. da fabrika montažnih kuća "Krivaja" koja je prethodne noći izgorjela što prije ponovo proradi.

Program koji se sastojao od učenja časnog Kur'ana i izvođenja ilahija, priredili su zavidovićki imami, svršenik i svršenica medrese.

Ikrar dovu proučio je hafiz Mustafa ef. Efendić

Nakon proučene dove uslijedilo je fotografisanje i čestitanje budućim hadžijama.

Selimović Nermin

  • 11