Promo banner

A+ A A-

Hatme u džematu Tomina kod Sanskog Mosta i u džematu Bare u Srebreniku

Hatme u džematu Tomina „šlag na tortu“ mektebskih akademija u MIZ S. Most

Posljednji u nizu završnih ispita vjerske pouke u Sanskom Mostu, upriličen je u džematu Tomina MIZ S.Most, dana 02.08.2015. god .

Kako samo znaju džematlije ovog džemata, zajedno sa svojim vrijednim imamom (Mirsad ef. Spahićem), ovakvoj jednoj  svečanosti  svi prisutni su mogli osjetiti u punom smislu riječi.

Svečana atmosfera odisala je u okolini Kula džamije koja je, unatoč toplom ljetnom danu bila ispunjena skoro do posljednjeg mjesta.

Hatmenski ispit je položilo šest učenika iz pomenutog džemata a to su:

1. Kumalić Hamza 12 god.

2. Spahić Muhamed 14 god.

3. Kumalić Imran 12 god.

4. Bašić Emina 12 god.

5. Mušić Edisa 12 god. i

6. Midžan Lejla 17 god.

Učenjem Kur’ana, na kojem bi pozavidili i stariji polaznici medrese, znanjem iz oblasti ahlaka, fikha, akaida i drugih vjerskih grana islamskog nauka, svršenici mekteba u Tomini su oduševili sve prisutne a posebno imame koji su prisustvovali ovoj svečanosti.

Oduševljenje nije krio ni izaslanik glavnog imama MIZ S. Most, prof. Muvedet ef. Vuković, koji se poslije završenog ispitnog dijela programa, obratio prisutnima naglasivši trud imama džemata Tomina, prof. Mirsad ef. Spahića, koji je viđen na ovoj predivnoj prezentaciji usvojenog znanja te istom ujedno uručio i skromnu hediju ispred Medžlisa IZ Sanski Most.

Prof. Mirsad ef. Spahić je iskazao zahvalnost svim pristnima na podršci a posebno roditeljima i djeci, zahvaljući čijoj upornosti i predanom radu je upriličena ova nesvakidašnja svečanost.

Učešće u programu, u vidu predivnog učenja kur’anskog odlomaka, uzela je i kćerka prof. Ishak ef. Ahmetovića, Sumeja Ahmetović koja trenutno živi sa svojim roditeljima u Beču, proučivši jedan kraći odlomak iz Kur’ana napamet.

Diplome i prigodne nagrade Medžlisa IZ Sanski Most je uručio prof. Ibrahim ef. Hasić a dovu na kraju programa je proučio prof. Mirza ef. Žerić.

Zadovoljstvo postignutim uspjehom su potvrdili i prisutni članovi rodbine i prijatelja mektebskih sljavljenika koji su nakon podne-namaza, kako samo to u Krajini znaju, djecu okitili novčanim prilozima i prigodnim poklonima u cilju satisfakcije budućih generacija i polaznika mektebske nastave.

Tekst: Nevres ef. Softić

Foto: Ishak Ahmetović

  • 20150802_12002420150802_120024

Srebrenik: Hatme u džematu Bare

Džemat Bare spada među veće džemate Medžlisa IZ-e Srebrenik. To je prigradski džemat, koji se nalazi na zapadnoj strani grada Srebrenika pored lokalnog puta Srebrenik –Gračanica. Formiran je 2000. godine izdvajanjem iz džemata Rapatnica, Brda i Babunovići, i  ima oko 390 domaćinstava. Kako se radi o novoformiranom džematu u tom periodu sagrađena je i prva džamija u ovom džematu. Njena gradnja trajala je od 2000. do 2006. godine. Svečano je otvorena 19. avgusta 2006. godine. U kompleksu džamije pored prostora predviđenog za obavljanje namaza, nalazi se mektebska učionica, gasulhana i dva poslovna prostora. Uz veoma lijepu i moderno projektovanu potkuponu džamiju izgrađena su dva visoka bijela minareta, jedan s dvije prelijepe šerefe a drugi minaret posjeduje jednu šerefu. Džamija je do sada imala dva imama. Prvi imam ove džamije bio je Sifet-ef. Jahić, a zamijenio ga je sadašnji imam hadži Muhamed-ef. Bašić.

Najistaknutiji vakifi ovog džemata su hadži Hazim i Avdo Ferizović koji su uvakufili po 500 metara kvadratnih zemlje za gradnju džamije, Nail, Hanka i Lejla Duranović koji su obezbijedili kompletnu stolariju za džamiju i prelijepu fontanu ispred džamije koja krasi prelijepi ambijent harema džamije Bare, te Hazim i Sadija Bašić koji su uvakufili minaret sa jednom šerefom. U ovom džematu rođen je istaknuti univerzitetski profesor doktor ekonomskih nauka Izudin Kešetović.

Mektepska nastava džemata Bare bilježi velike uspjehe kako na polju takmičenja mektepskog tako i na svim drugim poljima. Predstavnici mekteba Bare svake godine na mektepskim takmičenjima ostvaruje zavidne rezultate. Mektepska nastava je organizirana u tri grupe. U prvoj grupi upisanih polaznika mektepske nastave je 54 od čega je 45 redovnih polaznika. Drugu grupu pohađa 21 učenik a treću osam. U  kur'anskom pismu uči osmero djece, a Kur'an uči 47 polaznika mekteba Bare. Na završnim ispitima koji su održani 07. juna ove godine ispitivač Ismet ef. Odobašić, imenovani ispitivač od strane Medžlisa, konstatuje da polaznici ovog mekteba pokazuju zavidan nivo znanja. Polaznici ovog mekteba zajedno sa muallimom Muhamed ef. Bašićem su organizirali dvodnevnu ekskurziju u Minhen-Njemačka, gdje su posjetili džemat Tewhid, koji je bio i njihov domaćin. Ovo nije njihova prva ekskurzija, oni su do sada organizirali ekskurzije u Cazin, Bihać, Srebrenicu, Sarajevo, Mostar, Fojnicu, Zagreb, Ljubljana, Beč i Grac. U mektebu su organizirali razne sekcije: horska, novinarska, sekcija za volontere, dodatna sekcija za nadarene učenike. Svake godine organiziraju podjelu paketića polaznicima mekteba za islamske blagdane.

Kruna njihovog, mektepskog, rada jesu hatma dove polaznika ovog džemata. U subotu, 6. juna 2015. godine u džematu Bare upriličena je svečanost hatma dova za 19 polaznika ovog mekteba. Gost predavač bio je dr. Sead ef. Seljubca, zamjenika muftije tuzlanskog. Diplome o završenoj hatmi dobili su: Sinanović Hamza, Selimović Muhamed, Salihbašić Mahir, Hasić Anela, Salihbašić Jasmina, Hodžić Amina, Mujanović Safija, Džanić Haris, Vehabović Nejra, Mahmutović Almasa, Hasanović Zula, Mehuljić Amra, Hodžić Ajla, Halilović Amel, Mahmutović Mejra, Salihbašić Amina, Vikalo Edhem, Vikalo Ismail i Vehabović Kenan.

Vrijedno je istaknuti da novinarska sekcija, polaznici mekteba, svake godine prirede bilten njihovog džemata u kojem iznesu aktivnosti, kako džemata, polaznika mektepske nastave. Oni su ove godine uradili zidne novine, odnosno predstavili su dešavanja džemata Bare od otvorenja džamije do danas, koje su istaknute na ulazu u džamiju. Realizirali su i projekat afiše koji sadrži način klanjanja pet dnevnih namaza, koje su realizirali na način da svaka porodica u Barama dobije afišu. Džemat Bare je dao i svoj veliki doprinos u realizaciji pomoći poplavljenim područjima iako je i sam u prošlogodišnjim poplavama doživio velike štete.

Molimo Allaha da nagradi džemat Bare, polaznike mektepske nastave te im podari snage i uspjeha u budućem radu, kako na polju mektepske nastave tako i na svim drugim poljima. Amin!

Damir Babajić

  • 11