Promo banner

A+ A A-

Prijave za učešće na 6. međunarodnom nagradnom takmičenju iz Sire

  • Published in
  • Kategorija: BiH

Obavijest o organizovanju 6. međunarodnog nagradnog takmičenja iz Sire

Šesto međunarodno nagradno takmičenje za učenike srednjih škola:

“Sira – životopis Muhammeda, a.s.”

Uvod

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje Šesto međunarodno nagradno takmičenje za učenike srednjih škola pod nazivom: „Sira – životopis Muhammeda, a.s.“ Takmičenje je dobrovoljno i u njemu mogu učestvovati učenici srednjih škola koji se prijave za takmičenje iz država koje u školama imaju Islamsku vjeronauku. Učešće na takmičenju učenici prijavljuju profesoru vjeronauke u svojim školama. 

Takmičenje će se realizovati na osnovu djela „Muhammed, a.s., u očima naše uleme – Knjiga 2“ u izdanju Izdavačkog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - El-Kalem.

Predmet takmičenja će biti poglavlja iz tog djela i to:

• Životopis Muhammeda, a.s., iz pera naše uleme – za školski nivo takmičenja

• Opisi Muhammeda, a.s., iz pera naše uleme – za nivo muftijstva, odnosno mešihata

• Izbor Eseja naše uleme iz perioda 1945-1992. – za nivo Rijaseta.

Učenici će u slobodno vrijeme čitati navedeno djelo i pripremati se za testiranje. 

Za najuspješnije takmičare predviđene su sljedeće nagrade:

  1. Deset stipendija po 1000 KM
  2. Ekskurzija u Istanbul za 40 najuspješnijih učenika koja će se realizovati u periodu od 30. 6. do 7. 7. 2019. godine, koja se tradicionalno realizuje u saradnji s Diyanetom R. Turske.

U pratnji nagrađenih učenika iz svakog muftijstva će biti po jedan profesor vjeronauke čiji učenik je postigao najbolje rezultate na području tog muftijstva.  

Školsko takmičenje će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 25.5.2019. godine u 11:00 sati. Profesori vjeronauke mogu samostalno organizovati testiranje i prijaviti svoje učenike za takmičenje na nivou muftijstva. 

Takmičenje na nivou muftijstva, odnosno mešihata, će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 15.6.2019. godine s početkom u 11:00h na lokacijama koje će odrediti muftijstva, a u kojem učestvuju najbolji takmičari sa školskog takmičenja. Mešihati mogu odrediti i drugi datum takmičenja.

Takmičenje na nivou Rijaseta će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 29. 6. 2019. godine u Sarajevu s početkom u 12:00 sati i u njemu učestvuju najbolji takmičari sa nivoa muftijstva.

Svi učesnici takmičenja će dobiti potvrde u učešću u takmičenju na odgovarajućem nivou, a pobjednici i odgovarajuće diplome.  

Svečano potpisivanje ugovora za stipendije i dodjela diploma dobitnicima nagradnog putovanja, planirano je za subotu, 29.6.2019. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke s početkom u 18:00 sati.

Organizator zadržava pravo izmjene postavljenih rokova i ostalih odredbi u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

Pravila takmičenja

  1. Organizator takmičenja je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ul. Zelenih beretki br. 17, 71000 Sarajevo.
  2. Naziv takmičenja je: „Sira – životopis Muhammeda, a.s.“
  3. Djelo na osnovu kojeg će se realizovati takmičenje je: „Muhammed, a.s., u očima naše uleme–Knjiga 2“ u izdanju Izdavačkog centra Rijaseta IZ El-Kalem, odnosno tri poglavlja tog djela:
  • • Životopis Muhammeda, a.s., iz pera naše uleme – za školski nivo takmičenja
  • • Opisi Muhammeda, a.s., iz pera naše uleme – za nivo muftijstva, odnosno mešihata
  • • Izbor Eseja naše uleme iz perioda 1945-1992. – za nivo Rijaseta.
  1. Cilj nagradnog takmičenja je proširivanje znanja o životu i djelu posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., te razvijanje navike čitanja u slobodno vrijeme, a posebno u mjesecu ramazanu.
  2. Pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola u BiH, Austrije, Hrvatske, Njemačke i Srbije i drugih država.
  3. Prijavni period je od 18.2.2019. do 6.3.2019. godine.
  4. Punopravni učesnici takmičenja su samo oni učenici koji se prijave na takmičenje profesoru Islamske vjeronauke. Učenik se može prijaviti na takmičenje i bez obaveze da se pretplaćuje na knjigu. Pretplate na knjigu čiji sadržaj je predmet takmičenja se vrše u medžlisu Islamske zajednice. Cijena knjige u pretplati za prijavljene učenike je 8,00 KM. Nakon prijave na takmičenje kod profesora vjeronauke, podaci i pretplate se dostavljaju medžlisu Islamske zajednice. Medžlis, najkasnije do 7.3.2019. godine, zaključuje spisak prijavljenih kandidata i pretplatnika na knjigu, te obavještava El-Kalem o broju pretplata. Spisak prijavljenih kandidata medžlis Islamske zajednice dostavlja muftijstvu, a muftijstvo zbirnu listu dostavlja Upravi. Nakon objave poziva, prikupljanja prijava i pretplata učenicima će biti dostavljene knjiga, najkasnije do 25.3.2019. godine nakon čega se učenici počinju pripremati za takmičenje.
  5. Period pripreme je od 25.3.2019. godine do 25.5.2019. godine za školski nivo, od 26.5.2019. godine do 15.6.2019. godine nivo muftijstva, a od 16.6.2019. do 29.6.2019. godine nivo Rijaseta.
  6. Način pripremanja za takmičenje: Učenici samostalno čitaju odabrana poglavlja navedenog djela za svaki nivo takmičenja i pripremaju se za takmičenje.

Profesor vjeronauke može pomoći svojim učenicima u pripremi za takmičenje organiziranjem dodatnih aktivnosti, tematskim druženjem, pripremom pitanja i kvizova i sl.  

  1. Datum takmičenja:

Školsko takmičenje će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 25.5.2019. godine s početkom u 11,00 u svim školama koje imaju prijavljene učenike. Profesor vjeronauke može i ranije samostalno provesti školsko takmičenje.

Takmičenje na nivou muftijstva će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 15.6.2019. godine s početkom u 11,00 na lokacijama koje će odrediti muftijstvo a u kojem učestvuju najbolji takmičari sa školskog takmičenja. Shodno potrebi, mešihati mogu odrediti druge rokove za termine svojih takmičenja.

Takmičenje na nivou Rijaseta će biti realizirano testiranjem koje će biti obavljeno u subotu 29.6.2019. godine u Sarajevu s početkom u 12,00 sati i u njemu učestvuju najbolji takmičari sa nivoa muftijstva.

  1. Način realizacije takmičenja:

Takmičenje na svim nivoima se realizira NZOT-testovima znanja koji se rade pod šiframa. 

Test za školsko takmičenje se sastoji od jedne stranice (5 pitanja tipa DA-NE, 10 pitanja tipa ABCD i u slučaju izjednačenih rezultata 1 pitanja tipa DOPUNI). Profesor islamske vjeronauke u školi koji želi sam napraviti test i odabrati učenike za takmičenje na nivou muftijstva može to uraditi, s tim da to treba uraditi do petka 24.5.2019. godine i isti dan proslijediti medžlisu spisak svojih učenika za takmičenje na nivou muftijstva. Medžlis će taj spisak proslijediti muftijstvu. Ostalim profesorima će uoči samog testiranja biti proslijeđen test putem e-maila, a  nakon testiranja i ključ sa rezultatima. Testiranje će biti realizovano istovremeno u svim školama koje imaju prijavljene učenike. Mjesto i broj lokacija se određuje shodno broju prijavljenih kandidata. 

Škole koje prijave od 1 do 20 učenika na takmičenje na nivou muftijstva delegiraju 2 učenika.

Škole koje prijave od 21 do 50 učenika u takmičenje na nivou muftijstva delegiraju 3 učenika.

Škole koje prijave od 51 do 100 učenika u takmičenje na nivou muftijstva delegiraju 4 učenika.

Škole koje prijave više od 100 učenika u takmičenje na nivou muftijstva delegiraju 5 učenika.

Test za takmičenje na nivou muftijstva se sastoji od dvije stranice (10 pitanja tipa DA-NE, 20 pitanja tipa ABCD i u slučaju izjednačenih rezultata 2 pitanja tipa DOPUNI). Muftijstva će od Rijaseta dobiti gotove materijale za testiranje, shodno broju prijavljenih kandidata. Broj učesnika takmičenja sa nivoa muftijstva na nivou Rijaseta proporcionalan je ukupnom broju prijavljenih kandidata, s tim da bez obzira na broj prijavljenih kandidata svako muftijstvo će imati minimalno jednog predstavnika na nivou Rijaseta. Detaljnije informacija o broju učenika s područja muftijstva će biti proslijeđene nakon prijavnog roka.

Test za takmičenje na nivou Rijaseta se sastoji od tri stranice (15 pitanja tipa DA-NE, 25 pitanja tipa ABCD i u slučaju izjednačenih rezultata 3 pitanja tipa DOPUNI). Na takmičenje na nivou Rijaseta dolazi 50 najboljih učenika s područja muftijstava i svi oni će biti nagrađeni nagradnim putovanjem u Istanbul ili stipendijom.

Sva pitanja na testu bit će isključivo iz navedenog djela, odnosno iz naznačenih poglavlja za svaki nivo takmičenja. Pitanja sa većeg nivoa takmičenja mogu biti postavljenja i sa prethodnog nivoa takmičenja.

Test sadržava i Uputstvo o načinu popunjavanja testa kao i Anketni upitnik o odabranom djelu i takmičenju.

  1. Nagrade: Stipendije u iznosu od 1000,00 KM će osvojiti deset učenika koji postignu najbolje rezultate na takmičenju na nivou Rijaseta. Stipendije dodjeljuje Ured za društvenu brigu Rijaseta i počinju se isplaćivati od septembra 2019. godine. Nagradno putovanje će osvojiti učenici koji su prošli nivo muftijstva i učestvuju u takmičenju na nivou Rijaseta. Na putovanje se kreće 30.6.2019. godine, a vraća 7.7.2019.

U pratnji učenika s područja svakog muftijstva na nagradno putovanje ide profesor vjeronauke čiji učenik na području tog muftijstva osvoji najveći broj bodova.

  1. Pregled testova: Testove na nivou škole pregleda profesor vjeronauke. Testove na nivou muftijstva pregleda Komisija za pregled testova, a eventualne žalbe Komisija za žalbe. Obje komisije imenuje muftijstvo. Testove na nivou Rijaseta pregleda Komisija za pregled testova imenovana od strane Uprava za obrazovanje i nauku, a eventualne žalbe Komisija za žalbe također imenovana od strane Uprave.
  2. Objava rezultata.

Nakon pregleda testova obavlja se njihovo spajanje sa šiframa.

Profesor vjeronauke pravi tabelu sa školskim rezultatima.

Muftijstvo, odnosno mešihat,  pravi tabelu za rezultate s područja muftijstva.

Uprava za obrazovanje i nauku će u subotu 29.6.2019. godine, po isteku žalbenog roka na web-portalu www.islamskazajednica.ba objaviti konačne rezultate najuspješnijih učesnika 6. međunarodnog nagradnog takmičenja iz Sire-poznavanja životopisa Muhammeda, a.s.,  

  1. Nagradni fond ovog takmičenja je:

a) Deset stipendija po 1000 KM za učenike koji postignu najbolje rezultate.

b) Ekskurzija u Istanbul za 40 najuspješnijih učenika u periodu od 30. 6. 2019. do 7. 7. 2019. godine.

  1. Svi učesnici takmičenja prihvataju Pravila takmičenja.
  2. Takmičenje može biti obustavljeno po odluci Organizatora u slučaju vanrednih okolnosti.
  3. U slučaju spora između Organizatora i sudionika takmičenja nadležan je Rijaset Islamske zajednice.
  4. Podaci i pravila takmičenja bit će objavljeni na web-portalu Islamske zajednice: http://www.islamskazajednica.ba/, te u ostalim medijima Islamske zajednice 15.2.2019. godine, a o istom je upućen dopis svim mešihatima, muftijstvima i ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini.                                                               

DIREKTOR

Prof. dr. Dževad Hodžić