edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Upozorenje na lažno predstavljanje

  • Published in
  • Kategorija: Sarajevo

careva-dzamija-izd-1Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Već duže vremena, skoro od stupanja na dužnost reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Islamska zajednica i reisu-l-ulema su suočeni s problemom lažnog predstavljanja osobe ili više osoba koje pozivaju pojedince, medije i privredne subjekte i predstavljaju se kao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ili, pak, da su ovlaštene od reisu-l-uleme i Rijaseta za prikupljanje novčanih sredstava radi liječenja ili pomoći bolesnim i socijalno ugroženim osobama.

Nažalost neki pojedinci i privredni subjekti su, ne provjeravajući i ne sumnjajući da se može neko poigravati s moralnim kredibilitetom Islamske zajednice i reisu-l-uleme, uplaćivali značajna sredstva po pozivu tih osoba. Žao nam je zbog onih koji su bili predmet prevare i uznemiravani, međutim Rijaset Islamske zajednice još jednom upozorava na oprez i da su svi takvi pozivi lažni. Također, Rijaset Islamske zajednice je ranije u dva navrata putem saopćenja za javnost upozoravao na slučajeve prevare i lažnog predstavljanja.

Ipak, u posljednje vrijeme Rijaset je u više navrata informiran da se nastavljaju kontaktirati pojedinci i privredni subjekti i od njih se traži pomoć za liječenje, stipendiranje i pomoć za siromašne, a sve pod izgovorom da to čini lično reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ili po njegovom ovlaštenju.

Štaviše, jedna osoba koja se ranije predstavljala kao reisu-l-ulema je identificirana, policijski saslušavana i predavana u nadležnost tužilaštva, ali ona se i dalje nalazi na slobodi i nastavlja da radi isto krivično djelo. Prema dostupnim saznanjima, zbog djela prevare, ova osoba je ranije osuđivana i boravila u zatvoru. Žalosno je da ovoliko dugo traje uznemiravanje ljudi i lažno predstavljanje, čime se nanosi moralna i materijlna šteta i narušava dignitet Islamske zajednice i institucije reisu-l-uleme. Također, čudno je da nadležni državni organi nisu u mogućnosti spriječiti ovo krivično djelo, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.