A+ A A-

MINA vijesti

Reisu-l-ulema u Oslu

  • Published in

Mi u Bosni smo zabrinuti što su osumnjičeni i osuđeni za ratni zločin nad mojim narodom bili inspiracija za terorizam u Norveškoj...

Opširnije

Obilježen Dan šehida - Kišna dova reisu-l-uleme

  • Published in

Sarajevo, 31. avgust 2011. (MINA) - Drugi dan ramazanskog  bajrama obilježen je i kao Dan šehida.

dan-sehida-2011-1

Danas su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice i brojni građani  posjetili šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu. Nakon kraćeg obraćanja predsjednika šehidskih udruženja Izeta Ganića,  na mezaru prvog predsjednika Republike BiH rah. Alije   Izetbegovića proučen je Jasin i dova.

Jasin su proučili hafizi i imami sarajevskog Medžlisa IZ. Potom se obratio  reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ukazavši na obaveza brige za šehidsku djecu i porodice šehida i palih boraca. Podržao je zahtjeve da se konačno na najbolji način riješi njihovo zbrinjavanje.

Pošto se posljednjih dana u našoj zemlji pojavila suša, reisu-l-ulema je rekao da nema boljeg mjesta i prilike i onih koji će se u tome pridružiti, a to su šehidi, da se ovdje prouči  kišna  dova i zamoli Allah dž. š.  da nam spusti kišu.

dan-sehida-2011-2

Ovu kišnu dovu će narednih dana učiti svi imami i hatibi na džumi-namazu i drugim prigodnim prilikama sve dok vlada suša u našoj zemlji.

U 12:00 sati u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je hatma dova šehidima.

 

Kišna dova 

MINA u cijelosti prenosi kišnu dovu koju je danas drugog dana Ramazanskog bajrama na Dan šehida proučio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na šehidskom mezarju u Sarajevu:

 dan-sehida-2011-3

I

Allahu Milostivi, spusti na ovu našu zemlju kišu milosti, a ne kišu patnje i razaranja, iskušenja, rušenja i potopa! 

Allahu Svemogući, na humusno zemljište i na kršovite stijene, u utrobe dolina i korjeništa drveća, spusti nam kišu iz Tvojih oblaka. 

Allahu Plemeniti, neka kiša padne za nas i oko nas za našu ugodnost, a ne protiv nas, na našu neugodnost.  Bože, podari nam kišu prijatnu, ugodnu, rodnu, obilnu, natapajuću, koja će ovu zemlju napojiti i od koje će zemlja trajno plodove davati! 

Allahu Milostivi, kišom nas obilnom obaspi i ne daj da budemo  od onih koji gube nadu. 

Allahu Svemogući, našu zemlju i sve živo na njoj snašle su nevolje i muke, zavladala je oskudica, pa nema nikog osim Tebe kome našu muku možemo povjeriti i nema nikog osim Tebe ko nam može pomoći,  pa te molimo da nam se smiluješ i da nam pomogneš! 

Allahu Milostivi, daj da nam uspije ljetina, neka nam stoka daje mlijeko, i spusti nam, Bože, blagodati s neba i daj da nam poniknu blagodati iz zemlje. 

Allahu Plemeniti, sačuvaj nas od muke, gladi i nemorala. Bože, oslobodi nas onih iskušenja od kojih samo Ti oslobađaš! 

Allahu Milostivi, mi zaista samo od Tebe oprost tražimo, Ti mnogo praštaš, pa nam daj obilnu kišu iz neba. 

dan-sehida-2011-4

II

Allahu Milostivi, kišu nam obilnu spusti!

Kišu nam obilnu spusti, Allahu Plemeniti!

Kišu nam spusti, molimo Te, o Milostivi! 

Allahu Milostivi, spusti nam posvuda obilnu kišu, prijatnu i plodnu, korisnu a ne štetnu, kišu kojom ćeš oživjeti zemlju, napojiti žedne i učiniti je, Gospodaru naš, poukom prisutnim i odsutnim. 

Allahu Plemeniti, podari nam uspješnu ljetinu, i stoka neka nam daje mlijeko, i spusti nam, Bože, Tvoje neizmjerne blagodati! Amin!

III

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin! 

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Bajramski prijem reisu-l-uleme

  • Published in

Sarajevo, 30. avgust 2011. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić priredio je u utorak navečer u Atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu tradicionalni bajramski prijem.

baj-prijem-ram-2011-1

Prijemu su prisustvovali predstavnici katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice, dužnosnici Islamske zajednice, nosioci državne vlasti, predstavnici političkih stranaka, kulturnih i drugih institucija, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, ambasadori akreditirani u BiH i brojni drugi ugledni gosti.

baj-prijem-ram-2011-2

Na prijemu je bio i ministar vanjskih poslova Republike Turske  Ahmet  Davutolu i turski reis Mehmed Gomez.

Brojnim prisutnim reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić obratio se sljedećim riječima:

-Hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu da nas počastite svojim prisustvom na ovom našem tradicionalnom bajramskom prijemu kako biste s nama podijelili radost i blagoslov ramazana, mjeseca posta koji muslimane uči da nikada ne trebaju živjeti samo za sebe i da njihov mir, blagostanje i sreća zavisi od mira, blagostanja i sreće onih koji s njima i uz njih žive.

baj-prijem-ram-2011-3

Zahvaljujem se na mnogobrojnim pismenim bajramskim čestitkama od pojedinca, privatnih i državnih institucija u kojima se iskazuje poštovanje prema muslimanima i njihovim legitimnim i legalnim predstavnicima.

Ramazan ove godine pamtit ćemo i po dobrom srcu naših ljudi, koji su za gladnu Somaliju ukupili  oko četristo hiljada maraka, kao i po mnogim domaćim humanim akcijama da se gladni nahrane, da se nezbrinuti zbrinu te da se ne zaboravi komšija za kojeg se moramo brinuti kao uvjet valjanosti naše vjere.

Osim u Prnjavoru, gdje je došlo do skrnavljenja nekoliko nišana u tamošnjem haremu i u Živinicama gdje su nepozvane i nepoznate osobe sa kamerama narušile kućni red u džamiji, ovogodišnji ramazan je prošao u miru i zadovoljstvu muslimana širom naše domovine.

Osjećam potrebu da istaknem da su u Prnjavoru općinski organi odmah reagovali na poziv Medžlisa IZ-e u Prnjavoru tako što su pronašli počinioce krivičnog djela u haremu džamije i što je tamošnji načelnik općine Prnjavor osobno došao na lice mjesta i osigurao novac za obnovu porušenih nišana. To je lijep primjer odnosa državnih organa prema imovini i vrijednostima Islamske zajednice. 

No, u slučaju kršenja kućnog reda u džamiji u Živinicama, policija, prema izvještaju džematskog odbora, nije postupila profesionalno, jer je pokazala pristrasnost i nije uvažila prigovor vjernika da im je narušen kućni red u džamiji, kojeg svaka džamija drži na vidnom mjestu, te da im je narušen duševni mir za vrijeme noćne molitve. To je loš primjer odnosa državnih organa prema imovini i vrijednostima Islamske zajednice. Islamska zajednica je prinuđena da slučaj kršenja kućnog reda u džamiji u Živinicama prijavi nadležnim sudskim organima kako se takvi slučajevi ne bi više nigdje dogodili i kako bi svi vjernici koji dolaze u džamiju da obave namaz bili mirni i sigurni.

Islamska zajednica vjeruje u vladavinu prava, jer tamo gdje se ne priznaje vladavina prava, vlada nepravda i širi se strah kod ljudi.  Jer, tamo gdje nema vladavine prava svaki čovjek postaje zakon za sebe. U tom slučaju, pohota ili strast postaje zakon, zavist ili ljubomora postaje zakon, pohlepa ili bolesna ambicija postaje zakon, samovolja ili despotija postaje zakon, samoljublje ili bezobzirnost postaje zakon, zbog kojeg se ruši sistem zakonskih i moralnih vrijednosti i tako ugrožava društveni mir i državni suverenitet.

Vladavina prava ima moć da spriječi, da zaustavi i da ispravi nepravdu. Bez vladavine prava, sve vrste bezakonja i remećenje reda i mira su moguće u društvu. Vladavina prava obavezuje ljude da ispunjavaju svoje dužnosti prema državi, koja je, prema tome, dužna da štiti građanska prava i slobode.

Ne treba naglašavati da će ovogodišnji Bajram u Sarajevu ostati upamćen po prisustvu našeg prijatelja, našeg dosta, ministra vanjskih poslova Republike Turske dr. Ahmeda Davutoglua, ali treba reći da je dr. Davutoglu, meni osobno, više od prijatelja, jer ga osjećam kao rođaka, koji je više od tri godine brinuo o mojoj porodici u Kuala Lumpuru, gdje smo zajedno radili na Međunarodnom islamskom univerzitetu, zato što sam se ja 1993. godine vratio u Sarajevo da pomognem svom narodu u borbi za opstanak. Zato mi dozvolite da iskoristim ovu priliku i da se zahvalim svom dostu i rođaku dr. Ahmedu Davutogluu za brigu o mojoj porodici i da vam otkrijem jednu tajnu, a ta je da je prof. Davutoglu, dok smo kod maleziskog ministra Anvara Ibrahima održavani thin-tank govorio da će raditi u ime Turske ovo što sada radi, provoditi svoj plan o „zero konflikt sa susjedima". 

Priznajem, nisam tada u to vjerovao, ali sad vjerujem i zato vam savjetujem da vjerujete u ono što ministar Davutoglu govori, kako mu se ne bi morali kasnije ispričavati kao što to ja sad moram učiniti.

Još jednom vam hvala što ste nas počastili vašim prisustvom na našem tradicionalnom bajramskom prijemu.

Neka vas sve Bog čuva i neka ste svi zdravi i sretni u svom životu i radu.

Dobrodošli i još jednom: Bajram šerif mubarek olsun!