A+ A A-

Održana 47. redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo, 31. maj 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 47. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su imenovani rukovodioci službi za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Muftijstvu travničkom i goraždanskom. Data je saglasnost na obrasce za izvještaj o ramazanskim aktivnostima, Pravila Studentskog centra IZ, te uslovna saglasnost na Prijedlog Pravilnika o stručnoj praksi studenata Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Rijaset IZ u BiH je usvojio  prijedlog raspodjele sredstava za finansijsku podršku muftijstvima iz domena Odjela za brak i porodicu i Prednacrt Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa.

Također je na prijedlog Ureda za društvenu brigu i Uprave za ekonomske poslove odobreno izdvajanje pomoći za više projekata koje realizuju medžlisi IZ u BIH i za socijalno ugrožene kategorije društva, kao i za udruženja koja im pružaju podršku.

U okviru dnevnog reda današnje sjednice razmatrano je i više pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta, među kojima je i davanje saglasnosti Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu za raspisivanje Konkursa za izbor akademskog osoblja - nastavnika za naučnu oblast Hadis i davanje saglasnosti za izbor i imenovanje direktora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i bibliotekara i referenta na fonoteci i muzeju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.