A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 25. januar 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 41. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je usvojena odluka o raspisivanju konkursa za izradu ilmihala za mektebsku nastavu prema novom Nastavnom planu i programu. Rijaset je prihvatio i prijedlog Uprave za vjerske poslove da se organizuje sergija za pomoć u obnovi i završetku radova na rekonstrukciji džamija: Hadži-baline i Sinan-pašine na području Muftijstva mostarskog. Podržana je i inicijativa Vakufske direkcije za organiziranje međunarodne konferencije o restituciji.

S obzirom da su u toku završni radovi na zgradi studentskog doma u sarajevskom naselju Vrbanjuša, Rijaset je usvojio prijedlog Zaključka o osnivanju ustanove Studentskog centra Islamske zajednice. Rijaset je donio odluku o realizaciji dijela sredstava prikupljenih od dobrovoljnih priloga skupljenih na sergiji za pomoć narodu Sirije koja će biti utrošena na finansiranje rada dvije osnovne škole u okolini Haleba.

Istovremeno, razmatrano je i više drugih administrativno-pravnih odluka iz nadležnosti Rijaseta, te usvojeno više odluka o radno-pravnom statusu uposlenika. Na prijedlog Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH doneseno je više odluka o pomoći organizacijama i pojedincima, posebno u povratničkim džematima.