A+ A A-

Predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Joseph Daul u posjeti kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 04. oktobar 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u posjetu primio predsjednika Evropske narodne partije (EPP) i poslanika u Evropskom parlamentu Josepha Daula sa delegacijom. U delegaciji koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH bili su još i gospođa Brenda Furniere, šefica Kabineta predsjednika i gospodin Patrick Voller, sekretar Vanjskih poslova u EPP-u.

04 10 2017 02 reis predsjednik epp

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u BiH i izazovima sa kojima se bosanskohercegovačko društvo susreće na putu evropskih integracija.

Sugovornici su se složili da je najveći problem bh društva korupcija i odlazak mladih, te segregacija i diskriminacija u sferi obrazovanja.

Također se razgovaralo i o iskustvu koje Islamska zajednica u BiH ima u upravljanju vjerskim pitanjima muslimana u sekularnoj državi i tome kako ono može biti korisno u današnjoj Evropi.

Reisu-l-ulema je ovim povodom rekao kako je njegovo mišljenje da se čitavo društvu i politike u njemu trebaju fokusirati na evropske integracije, a ne dezintegraciju BiH, te da Evropa treba podržavati samo one politike koje se temelje na evropskim vrijednostima.