A+ A A-

Delegacija Kongresa VBI u posjeti Reisu-l-ulemi

Sarajevo, 18. juni 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas delegacije Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. U delegaciji su bili prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, predsjednik UO VKBI, te članovi UO Fadila Memišević i Edhem Bičakčić.

vbi-pos-rei

Nakon razgovora, predsjednik Vijeća prof. dr. Nedžad Mulabegoviće je za MINU izjavio da je ovo bila inauguralna posjeta Reisu-l-ulemi delegacije Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

- Smatrali smo shodnim da ga upoznasmo o osnovnim aktivnostima i potenciramo već 20 godina kontinuiteta i rada Vijeća.Razmijenili smo mišljenja o najaktuelnijim pitanjima dešavanja i perspektivama Bošnjaka i generalno BiH u narednom periodu. Razgovarali smo i o predstojećim ustavnim promjenama i izvjestili ga o rezultatima koordinirane aktivnosti Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Kruga 99 i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Bilo je riječi i o predstojećem popisu, problemima Bošnjaka u onim dijelovima u kojim su nažalost manjina ili su faktički totalno potisnuti, zatim o našoj dijaspori, obrazovanju i drugim aktuelnim pitanjima.

vbi-pos-rei2

Zaključak je da ovakve razgovore treba nastaviti i sa onim koji su čelnici političkih stranaka i da se moraju naći određeni kompromisi i konsenzusi i da sve to treba da bude u funkciji jednog bržeg i ozbiljnijeg razvojnog toka i procesa evroatlanske integracije u kojem se, po našem, a i po mišljenju uvaženog Reisu-l-uleme suviše kasni, izjavio je prof.dr. Mulabegović.