edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Na Sarajevski aerodrom sletio prvi avion s hadžijama

S Međunarodnog aerodroma „Kralj Abdulaziz“ u Džedi, Kraljevina Saudijska Arabija sinoć je za Sarajevo poletio prvi avion s bh.hadžijama koji su ove 2016./1437. Hidžretske godine obavili petu islamsku dužnost-hadž.

Njihov dolazak na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 7.15 sati spremno je dočekalo osoblje Aerodroma, a i porodice i prijatelji su s radošću i nestrpljenjem iščekivali susret sa svojim hadžijama.

Hadžije iz Bosne i Hercegovine, njih 1.405, obavili su sve šerijatske propise vezane za hadž, a njihov povratak u domovinu, osim danas, također se očekuje sutra i prekosutra .

Direktor Ureda za hadž i umru u BiH, muderris Nezim ef. Halilović zadovoljan je ovogodišnjom organizacijom hadža, te je u izjavi za Fenu kazao da su sve hadžije bile dobrog zdravlja i da su sretni što su obavili mebrur hadž.

Iako su starije hadžije imale manjih zdravstvenih problema medicinska ekipa predvođena dr. Ademom Zalihićem je dobro brinula o njima tako da su svi uspjeli bez problema obaviti hadžske obrede.

Ove godine je Kraljevina Saudijska Arabija pružila maksimalnu sigurnost milionima hadžija. Oko 235 hiljada vojnika Kraljevine Saudijske Arabije bilo je na nogama, 95.000 ih bilo je direktno uključeno u osiguranje hadža, a jedinice za brza djejstva su uvijek bile spremne reagirati.

Analitičari su ocijenili da je ove godine hadž bio organiziran na najvećem mogućem nivou i protekao je bez incidenata i nemilih događaja.

  • 11

(fokus.ba)