Promo banner

A+ A A-

U domovinu stigla i posljednja grupa hadžija

21 08 2019 hadzije povratak

Posljednji avion sa 148 hadžija iz Bosne i Hercegovine večeras je sletio na sarajevski aerodrom čime je okončan povratak naših hadžija u domovinu.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović je zadovoljan ovogodišnjom organizacijom hadža, a zadovoljne su i hadžije.

- Nakon Allahovog zadovoljstva, veoma važno nam je zadovoljstvo naših hadžija, a samim time i zadovoljstvo Islamske zajednice u BiH, koja je mojim vrijednim saradnicima i meni povjerila ovaj odgovorni zadatak – kazao je Halilović u izjavi za Fenu.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 1.680 vjernika.

Iako hadž zahtijeva izvjestan napor, posebno za starije ljude, Halilović je potvrdio da su uspjeli obaviti sve hadžske obrede.

Hadž je obavila i 53. godišnja Kimeta Hajdarević iz Sarajeva, ali se nije vratila u domovinu. Zbog zdravstvenih problema hospitalizirana je. Preminula je u Mekki 18. augusta, usljed zatajenja srca.

Dženazu joj je 19. augusta, nakon sabah-namaza u haremu K'abe klanjalo više od dva miliona hadžija, a to je velika počast za vjernika.

Halilović podsjeća na hadis Allahovog poslanika Muhammeda a.s. koji je pored ostalog rekao "Ko krene na hadž pa na tom putu umre, bit će mu upisana nagrada hadžije do Sudnjeg dana...“.