Logo

Završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2019.“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 4. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2019.’’, koja je ove godine trajala od ponedjeljka 29. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, ističući da je značaj dovišta i zborišta Lastavica i u činjenici što se na Lastavici susreće čovjek sa čovjekom, čovjek sa prirodom i čovjek sa Bogom. Muftija je podsjetio prisutne na važnost 4. augusta, imajući u vidu da se na ovaj datum 1737. godine desila ‘’bitka pod Banja Lukom’’, događaj koji je obilježio potonju povijest Bošnjaka. Također, muftija je naglasio da su vjera, država i sloboda vrijednosti koje moramo njegovati i ponosno čuvati.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija sarajevski, između ostaloga, istakao je: ‘’Okupljanje Bošnjaka-muslimana na našim dovištima u određeno vrijeme i na određenom lokalitetu, jedan je od specifičnih oblika autentične bosanske duhovnosti, koja prema nekim istraživačima seže duboko u historiju ovih prostora, u nekim drugačijim formama primjerenim tom vremenu i njegovim religijskim tradicijama. Kontinuitet tradicije okupljanja na dovištima, zborištima, molitvištima, potvrda je kontinuiteta našeg obitavanja na ovim prostorima, naše neraskidive veze za zemljom Bosnom posredstvom neposredne veze sa određenim toponimima, sa prirodnom sredinom, posebno sa našim brdima, planinama, platoima, izvorištima vode i sl., a sve to nas podsjeća na veličanstveno Božije stvaranje, na Njegovu svemoć i savršenstvo’’.

Muftija sarajevski u svom obraćanju, također, parafrazirao je dio hutbe koju je u vojničkoj/ratnoj džamiji na Igmanu prošli petak održao reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, u kojoj je između ostaloga, istakao da oni koji su pameću obdareni znaju da je snaga zajednice u njenom jedinstvu o najvažnijim pitanjima njena opstanka. Bog nas opominje i doziva da se Njegova užeta držimo skupa i da se ne dijelimo u vjeri i političkim cijevima.

U okviru vjerskog programa nastupio je i hor Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a nakon Lastavičke dove i klanjanja podne-namaza, uslijedio je kulturno-umjetnički program ”Priča o Bosni” koji su izveli članovi BZK ”Preporod” Zenica.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.