Promo banner

A+ A A-

Klanjana dženaza za 33 šehida, žrtve Genocida

  • 0101

Dženaza-namaz za 33 šehida, žrtve Genocida, klanjana je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u četvrtak 11. jula 2019. godine.

Reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazović je predvodio dženazu-namaz i proučio dovu šehidima.

Pored velikog broja porodica šehida, dženazi su prisustvovali i predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Spojeno i skraćeno, a na osnovu fetve muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića, klanjani su podne i ikindija-namaz. Nakon klanjanja dženaze-namaza, prenošenja tabuta sa Musalle do mezarja, zajedničkog učenja na kaburima i dove šehidima završen je vjerski dio programa obilježavanja 24. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima na Musalli u Potočarima.

Najmlađa žrtva koja je ukopana na ovoj dženazi je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva imao 16 godina, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na nekoliko različitih lokacija. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk koja je imala 82 godine kada je ubijena.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka, porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.643 žrtve, a nakon pronalaska sve žrtve Genocida će bit ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.