Logo

U Diviču kod Zvornika klanjana dženaza za pet žrtava ratnih zločina

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0101

U zvorničkom naselju Divič, 8. juna 2019. godine, klanjana je dženaza za pet žrtava ratnog zločina počinjenog tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Dženazu-namaz je predvodio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, koji je kazao da su nedjela agresije, zločina i genocida i u Diviču ostavila velike tragove i da nikada nećemo zaboraviti da je jedan od tih tragova bio i uklanjanje džamije u Diviču i izgradnja crkve na njenim temeljima. Bošnjaci u Diviču su primjer snage ljudskog duha koji počiva na vjeri, istini i pravdi. I naši šehidi su vrelo naše duhovnosti, kazao je muftija Fazalović.

Dženazi je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić, glavni imam MIZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić, imami i brojne džematlije.

Nakon klanjanja dženaze, na lokalnom mezarju u Diviču u kabure su spušteni tabuti sa kostima Senada Kapidžića, rođenog 1964. godine, Mehmeda Pašića, rođenog 1941. godine, Mirsada Džihića, rođenog 1960. godine, Adnana Efendića, rođenog 1966. godine i Muje Vilića, rođenog 1959. godine.

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu u Diviču je ubijeno 107 civila iz ovog naselja. Preživjeli još uvijek tragaju za brojnim članovima njihovih porodica.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.