A+ A A-

U Travniku održano savjetovanje na temu "Iskustva centralizacije džemata/članarine"

  • 0101

U ponedjeljak 29. aprila 2019. godine u prostorijama Islamskog centra na Kalibunaru u Travniku u okviru manifestacije "Dani džemata i džamija", koju organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, održano je savjetovanje pod nazivom "Iskustva centralizacije džemata/članarine" kojem su prisustvovali glavni imami i predsjednici medžlisa kao i određeni broj imama i predsjednika džematskih odbora sa područja Muftijstva travničkog.

Nakon uvodnih riječi stručnog saradnika Odjela za džemat i razvoj vjerskog života pri Upravi za vjerske poslove Bahrudin-ef. Čole i muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića prisutnima su se obratili Zejnil Rebihić direktror Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ, Izet-ef. Čamdžić glavni imamm Medžlisa IZ Zavidovići, Said-ef. Mujakić glavni imam Medžlisa IZ Cazin i Ismail-ef. Smajlović direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

Prvi izlagač na savjetovanju bio je direktor  Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil Rebihić koji je izlagao na temu “Finansijsko poslovanje i članarina kroz normative IZ”.  Potom je na temu "Iskustvo i metode MIZ Zavidovići”  govorio glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić. Glavni imam MIZ Cazin Said-ef. Mujakić prisutnima je predstavio informacioni sistem medžlisa i njegove prednosti. Potom je data prilika prisutnima da postavljaju pitanja izlagačima i da iznesu svoja viđenja kada je riječ o centralizaciji sredstava članarine Islamske zajednice ali i o informacionom sistemu.

Savjetovanje je završeno izlaganjem direktora Uprave za vjerske poslove  Ismail-ef. Smajlovića na temu “Značaj centralizacije za organizaciju vjerskog života”. Savjetovanje je pokazalo da centralizacija sredstava članarine Islamske zajednice između ostalog omogućava jačanje jedinstva muslimana, izjednačavanje prava i obaveza članova Islamske zajednice na području jednog medžlisa, dinamičniji rad, bolje vjerske usluge, izjednačavanje obaveza imama, veću transparentnost finasijskog poslovanja.