A+ A A-

Delegacija Katara u posjeti Islamskoj zajednici u BiH

  • 0000

U zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici u BiH proteklih dana boravila je delegacija ispred Ministarstva vakufa i Generalne direkcije vakufa države Katar. Riječ je o uzvratnoj posjeti koja je rezultat nedavne radne posjete Reisu-l-uleme IZ u BiH, koji je na poziv Ministarstva vakufa i islamskih pitanja sa delegacijom Islamske zajednice boravio u Kataru. Delegaciju čine g. Halid el-Ganim, direktor Uprave za vjerska pitanja pri Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja i g. Sad el-Kuvari, pomoćnik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa.

Cilj posjete je obilazak i uvid u vakufske projekte koje je Islamska zajednica u BiH aplicirala kod navedenih institucija u Kataru, a riječ je o izgradnji nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i završetku izgradnje džamije i Islamskog centra u Lukavcu.

U subotu, 27.04.2019. godine delegacija je boravila u posjeti Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. U pratnji delegacije bili su dr. Senajid Zajimović, direktor Vakufske direkcije i Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH. Delegaciju je dočekao doc. dr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički i prof. dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici sa saradnicima. Tom prilikom gostima je prezentiran projekat izgradnje nove zgrade IPF-a u naselju Radakovo, pored Bijele džamije koja je izgrađena zahvaljujući vakifu iz Katara. Nakon prezentacije gosti su sa domaćinima obišli lokaciju i na licu mjesta se uvjerili u stanje gradilišta, kao i potrebe za nastavak i završetak radova na objektu. Na kraju posjete upriličen je zajednički ručak, a prije samog povratka delegacije za Sarajevo muftija i dekan su iskoristili priliku i gostima uručili skromne poklone u znak pažnje i zahvale na podršci koju Država Katar pruža IZ u BiH.

Dana, 28.04.2019. godine delegacija je boravila u posjeti Islamskom centru u Lukavcu. Delegaciju su dočekali Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli sa saradnicima. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima i radom medrese. Nakon obilaska medrese gosti su se uputili na lokaciju gdje se gradi džamija i Islamski centar u Lukavcu, kako bi se na licu mjesta uvjerili u stanje gradilišta, kao i potrebe za nastavak i završetak radova na objektu. Na kraju posjete upriličen je zajednički ručak, a prije samog povratka delegacije za Sarajevo muftija se iskreno zahvalio na podršci koju Država Katar na čelu sa emirom i narodom pružaju IZ u BiH i zamolio ih da podrže završetak izgradnje Islamskog centra u Lukavcu, koji je od neizmjernog značaja za muslimane na ovom području.

Trećeg dana boravka u BiH delegaciju je primio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović. Tema sastanka bila je sumiranje utisaka nakon obilaska i uvida u stanje vakufskih projekata u Zenici i Lukavcu, kao  i razgovor o načinu i mogućnostima finansiranja navedenih projekata. Na kraju sastanka Reisu-l-ulema se zahvalio na veoma brzo organiziranoj uzvratnoj posjeti, te izrazio nadu da će uzajamne posjete i održani susreti rezultirati konkretnim zajedničkim projektima u bliskoj budućnosti.

Nakon prijema kod Reisu-l-uleme delegacija je obišla zgradu Gazi Husrev- begove medrese i biblioteke. Inače, novu zgradu biblioteke u cijelosti je finasirala Država Katar. Prilikom posjete delegacija se susrela sa rukovodstvom ove dvije institucije.

Također, gosti su iskoristili priliku i obišli zgradu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koju su 1998. godine, uz snažnu i bezuvjetnu potporu katarskog emira šajha Hameda bin Halife Al Thanija, uspješno rekonstruisali i restaurirali. Na Fakultetu su ih primili prof. dr. Mustafa Hasani, prodekan za finansije sa saradnicima, koji su goste upoznali sa aktivnostima koje se provode na Fakultetu i na kraju sastanka uručili gostima poklon u znak zahvalnosti na podršci i posjeti.