Promo banner

A+ A A-

Obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine u Vojnom muftijstvu

  • P1010730P1010730

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, delegacija Vojnog muftijstva je 09.04.2019. godine, zajedno sa delegacijom Tuzlanskog muftijstva, posjetila 2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH i Muzej ovog puka. Pukovnik Kasim Mešić, komandant 2. pješadijskog puka OS BiH, upoznao je delegaciju sa aktivnostima koje realizuje i koje planira realizovati 2. pješadijski puk OS BiH koji u sistemu odbrane BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda iz kojih potiče Armija R BiH. Vrijedno je spomenuti i to da su Muzej puka posjetili učenici i profesori Behram-begove medrese iz Tuzle. Delegacija se istog dana sastala i sa komandantom 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadirom Emirom Klikom.

Dana 12.04.2019. godine, mezarje „Kovači“ u Sarajevu posjetile su brojne delegacije državnih organa, Vlade Federacije, boračkih i šehidskih organizacija, porodice i rodbina šehida, te brojni građani. Bitno je naglastiti da su, po već ustaljenoj praksi koja može biti primjer za sve one koji pridaju značaj kulturi pamćenja, svi učenici Gazi Husrev-begove medrese ponovo dali svoj doprinos prisustvujući kako protokolarnom, tako i vjerskom dijelu programa. Vojno muftijstvo je bilo nosilac vjerskog dijela programa obilježavanja Dana Armije na „Kovačima“. Vjerski program je upriličen kod mezara prvog predsjednika predsjedništva R BiH, r. Alije Izetbegovića.

Hatmu su proučili vojni imami, a u vjerskom dijelu programa, odlomke iz Kur’ana proučili su učenici Gazi Husrev-begove medresa. Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, proučio je dovu za Domovinu. Pored mezarja „Kovači“ odata je počast i šehidima i poginulim borcima na mezarju „Stadion“. Centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana Armije RbiH održat će se u petak, 15.04.2019. godine, u kasarni „Dubrave“ u Dubravama.