A+ A A-

Poziv za učešće na naučnom skupu: „Islamska zajednica u bibliografiji: 1882 – 2012“

01 04 2019 03 poziv iitb

Novija naučna saznanja o djelovanju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ponudila su cjelovitije odgovore na određena pitanja iz prošlosti Islamske zajednice u pojedinim historijskim razdobljima, što je aktueliziralo potrebu, i sa naučnog i sa šireg društvenog stanovišta, da se definira projekat cjelovitog istraživanja i sagledavanja historije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od njenog utemeljenja kao pravno i institucionalno zasebne organizacije 1882. godine do Obnoviteljskog sabora u ratnoj 1993. godini. S tim u vezi Naučno vijeće Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka usvojilo je projekat “Historija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” čija realizacija bi se temeljila na korištenju historijskog i drugih naučno relevantnih metoda, na rekapitulaciji postojećih naučnih znanja o Zajednici, njihovom obogaćivanju rezultatima novih istraživanja te istraživanju i otkrivanju novih činjenica o Islamskoj zajednici, kao i njihovom stavljanju u jedinstvenu i zaokruženu cjelinu višetomne historiografske monografije, temeljem koje bi akademska i šira javnost konačno dobila mogućnost cjelovitog uvida u prošlost jedne od najstarijih institucija bošnjačkog naroda, uključujući njenu ulogu u javnom životu Bosne i Hercegovine kao i doprinos u vjerskom, kulturnom i društvenom razvoju Bošnjaka.

Polazeći od činjenice da je za izradu kvalitetne historiografije, neophodno steći podroban uvid u objavljenu građu i izvore o predmetu monografije, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka namjerava  21. novembra 2019. godine organizirati naučni skup na temu „Islamska zajednica u bibliografiji: 1882 – 2012 “.

Punuđeni referati s bibliografijama radova o Islamskoj zajednici trebali bi obuhvatati sve ili neku od sljedećih oblasti:

- Institucije Islamske zajednice,

- Šerijatski sudovi,

- Vakufi,

- Intelektualna historiju Zajednice (alimi),

-  Život Zajednice kroz aktivnosti njenih organa i institucija.

Također, ponuđene bibliografije radova neophodno je uraditi prema sljedećoj periodizaciji:

- Islamska zajednica za vrijeme austro-ugarske uprave

- Islamska zajednica između dva svjetska rata

- Islamska zajednica od 1945. do 1957.

- Islamska zajednica od 1957. do 1975.

- Islamska zajednica od 1975. do 1992.

- Islamska zajednica od 1992. do 2012.

- U skladu s  navedenim, pozivamo Vas da učestvujete u radu Naučnog skupa „Islamska zajednica u bibliografiji: 1882 – 2012 “. Vaše prijave s tačnim nazivom referata i kratkim sažetkom (do 900 karaktera) možete dostaviti  najkasnije do 15. maja 2019. godine na adresu info@iitb.ba. Obavještenje o prihvatanju prijave bit će dostavljeno aplikantima najkasnije do 31. maja 2019. godine, stoji u pozivu upućenom iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.