Promo banner

A+ A A-

U Sarajevu se održava seminar za glavne imame i predsjednike dijasporalnih zajednica

  • IMG_9601IMG_9601

U Sarajevu se održava višednevni seminar za glavne imame i predsjednika dijasporalnih zajednica, u organizaciji Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Na otvaranju seminara pristunima se prvi obratio Mensur ef. Pašalić, rukovodilac Ureda za dijasporu koji je pozdravio prisutne goste dok je direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić akcentirao buduće aktivnosti rada naše zajednice u dijaspori. Po prvi put nakon nedavnog imenovanja na dužnost muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja priliku da se u tom svojstvu obrati kolegama iz dijaspore imao je Osman ef. Kozlić. Nakon toga uslijedilo je obraćanje Nusret ef. Abdibegovića, koji je nedavno imenovan na dužnost banjalučkog, koji je sa pozicije direktora Uprave za vjerske poslove, podsjetio na organizacionu strukturu naše zajednice. Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajmović govorio je o temi „Primjena pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori“, dok su Sabit Grabus i Mirnes Baltić  na temu „Dijaspora i mogućnosti studiranja na engleskom jeziku u BiH“, a „Dvadeset godina misije Vojnog muftijstva u MO i OS BiH, imamska služba u evropskim zemljama i SAD-u“ predstavio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić.

U okviru sutrašnjeg i ujedno i završnog dijela seminara učesnici će imat priliku da čuju izlaganja direktora U prave za ekonomske i financijske poslove Riajseta Zejnila Rebihića „Izvještaj o zekatu i kurbanima, zatim Medine Mehmedović Mulalić „Mreža mladih dijaspore“ te Muhameda Jusića „Uspon radikalne desnice u Evropi“.