A+ A A-

Fond „Bošnjaci“ dodijelio 135 stipendija za učenike i studente

  • 0000

Jučer je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju između Fonda “Bošnjaci“, koji je administrativno vezan za Vakufsku direkciju IZ, i učenika i studenata u školskoj/akademskoj 2018/19. godini.

Nakon intoniranjem himne i uvodnog obraćanja moderatorice Alme Hadžić, prisutnima se obratio direktor Fonda “Bošnjaci“ Šahin Kerla koji je istakao da je Fond  do sada stipendirao preko 2.500 posebno nadarenih učenika i studenata u Bosni i Hercegovini, među kojima je preko 120 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visoko-školskim ustanovama u BiH, zatim više od 250 studenata dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'', preko 160 brucoša učenika generacije i 16 hafiza Časnog Kur'ana.

U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija rahmetli Alija Izetbegović je 16. aprila 2001. godine (22. muharrema 1422. po H.) uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Ovim činom Vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda “Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija Sarajevo.

U ovoj godini Fond ''Bošnjaci'' dodjeljuje 135 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima, a među ovogodišnjim dobitnicima stipendija je i 16 studenta sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim Univerzitetima u BiH kao i 4 brucoša učenika generacije. O kakvim se stipendistima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena koja kod studenata iznosi 9,42 a kod učenika 4,86.

Kerla je istakao kako je ovaj vakuf, kojeg je utemeljio predsjednik Alija Izetbegović, namijenjen nadarenim učenicima i nije riječ o stipendijama kao poklonu, već ovo je nagrada za sav trud koji studenti ulažu. Kerla je dodao kako Fond učestvuje u različitim obrazovnim projektima, poput ulaganja u obrazovnu tehničku strukturu u školama, organziranja instruktivne nastave, edukativnih seminara za studente, pomoć učenicima i školama u povrtaničkim mjestima itd. Pored toga, organizira literarni natječaj te druženje bivših stipendista. Stoga, ukupan iznos dosadašnjih donacija koje je Fond osigurao ili donirao jeste preko 4,5 miliona maraka.

Prisutnima se obratio i Seid Eminović iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta koji je pozvao mlade da i oni budu sutra  stipenditori, koji će nastaviti tradiciju osnivača Fonda, Alije Izetbegovića, ali i svih današnjih donatora među kojima su, pored donatora iz Kuvajta, i pojedinci iz BiH.

Pročitana su i imena najboljih studenata, čiji je prosjek ocjena 10,00. Njih 16 svečano je potpisalo stipendiju, predstavilo se prisutnima, a Abdulah Jašarević s Prirodno-matematičkog fakulteta, najbolji student kojeg je proglasio Univerzitet u Sarajevu, obratio se prisutnima i izrazio zahvalu što ipak neko obraća pažnju na njihov trud i rad.