Promo banner

A+ A A-

Ambasador Slovačke Martin Kačo u posjeti Višegradu

  • 0101

Ambasador Slovačke Nj.E. Martin Kačo zajedno sa dr. Dževadom Šuškom, šeficom Odjela za zapadni svijet Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice BiH posjetio je 6. novembra Višegrad. Slovačka do jula sljedeće godine predsjedava Višegradskom grupom, koja se sastoji od četiri države članice EU i NATO-a (Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska). U svakoj od tih država nalazi se grad koji nosi naziv sličan Višegradu.

S obzirom na ovaj simbolizam, Višegradska četvorka razmatra mogućnost donacije općini Višegrad u Bosni i Hercegovini. U vezi sa tim, Medžlis Islamske zajednice Višegrad ponudio je vakufsko zemljište i zgradu koja bi mogla služiti kao omladinski centar. Predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević zajedno sa ambasadorom Kačom posjetili su lokalitet na kojem se nalazi pomenuta zgrada. Donacija bi imala simboličku vrijednost, a prvenstveno bi služila lokalnoj zajednici u Višegradu.

Treba dodati da je obilazak ambasadora tokom posjete Višegradu obuhvatao Opštinu Višegrad, Slovački LOT tim, Medžlis IZ Višegrad, Pravoslavnu crkvu te Osnovnu školu u Međeđi, kojoj je ambasada Slovačke poklonila mali grant. Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa IZ i Skupštine Višegrad, kao i glavni imam Esad ef. Grabus su također primili ambasadora. Ambasador Kačo izrazio je veliku zahvalnost Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za učešće u organizaciji njegove prve posjete općini Višegrad.