A+ A A-

Reisu-l-ulema na međunarodnoj konferenciji u organizaciji IPF-a u Zenici

03 11 2018 02 konferencija zenica 1

U Zenici je počela međunarodna naučna konferencija „ Međureligijski dijalog u izazovima savremenog življenja“, koju je u povodu 25 godina postojanja organizirao Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

U zaključcima konferencije markirane su domene djelovanja kako prema vjerskim zajednicama, Međureligijskom vijeću, visokoškolskim institucijama i obrazovnim politikama.

Cilj konferencije je da se na naučno-istraživačkoj i propitivačkoj osnovi susreću ljudi različitih svjetonazora, i da iz plodnog dijaloga odgovore izazovima savremenog življenja. Različite svjetonazore okupilo je pod jedan krov Međureligijsko vijeće prije 20 godina, ali dijalog među četiri monoteističke religije u Bosni i Hercegovini postoji zapravo već 500 godina.

„Zato vjerujem i nadam se da će skupovi poput današnjeg uspjeti produbiti odnose i razjasniti položaje određenih vjerskih zajednica spram države i politike“, izjavio je Jakov Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Učesnici konferencije su predstavnici akademskih zajednica Hrvatske, Makedonije, Švedske, Norveške, Malezije i Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su joj i predstavnici svih vjerskih zajednica u našoj državi ujedinjeni u čvrstom stavu da dijalog nema alternativu.

03 11 2018 02 konferencija zenica 2

Dr Mato Zovkić, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, koji je na današnjoj konferenciji „Međureligijski dijalog u izazovima savremenog življenja“ govorio u ime kardinala Vinka Puljića, podsjeća na više faza dijaloga u Katoličkoj crkvi: „Prva faza u proteklih pola stoljeća bila je da ozbiljno upoznamo druge onako kako oni sami sebe vide. Sada za vrijeme Pape Franje cilj je da odgajamo mlade koji će znati o svom identitetu, kako ne bi posegnuli za nasiljem u ostvarivanju neprihvatljivih ciljeva“.

Na namjeru desničarskih političkih opcija da međuvjerski dijalog i suživot nije moguć, podsjetio je danas u Zenici reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović.

„Mi u Bosni i Hercegovini pokazujemo da je to ipak moguće, jer vjerske zajednice rade na zajedničkom dobru“, kazao je.

U zaključcima konferencije markirane su domene djelovanja kako prema vjerskim zajednicama, Međureligijskom vijeću, visokoškolskim institucijama tako i prema obrazovnim politikama.  Svi nabrojani obavezni su nastaviti raditi na produbljivanju odnosa medju predstavnicima svih religija koje opstaju stoljećima zajedno na ovim  prostorima.

(Zenicainfo.ba)