Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Muftiluk zenički

  • 0101

U petak 2. novembra 2018. godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović boravio je u zvaničnoj posjeti Muftiluku zeničkom. Tom prilikom, Reisu-l-ulema je u pratnji muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića posjetio Medžlis Islamske zajednice Doboj, gdje je prisutvovao postavljanju kamena-temeljca Centra za islamsko obrazovanje Matuzići.

Nakon susreta sa rukovodstvom Medžlisa IZ Doboj i Općine Doboj-Jug, na čelu sa glavnim imamom mr. Bajro ef. Džafićem, predsjednikom Medžlisa gosp. Mirsadom Husakovićem i načelnikom gosp. Mirnesom Tukićem, Reisu-l-ulema je u Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima održao hutbu, u kojoj je, između ostaloga poručio: ''Živjeti u Allahovoj vjeri znači živjeti životom dostojnim čovjeka. To je život ispunjen vrlinom, a ne porokom. Na dobru i dobročinstvu, a ne na zlu i nevaljalštini treba temeljiti svoje postupke. To je život u kojem se dunjalučki izazovi i poteškoće dočekuju s hrabrošću, a ne s kukavičlukom. To je život koji se živi s mjerom i umjerenošću u svemu, i na riječi i u djelu, a ne život dangube i rasipništva. To je život pravednika, kome su istina i pravda mjerilo u životu, a zulum i nepravda poziv na borbu i osudu. Draga braćo, danas smo ovdje da postavimo kamen-temeljac školi. Allahu se zahvaljujemo, Koji je uputio srce našeg brata da bude u njegovom ita'atu (pokornosti), a na hizmet našoj zajednici. Vjerovjesnik nas je učio da je Allah Onaj Koji je Sveznajući, neiscrpna riznica znanja. Također nas je poučio da se u svakom trenutku trebamo napajati s tog izvora, kroz odgoj i obrazovanje. Pero i tinta su dva Allahova ajeta, koje On na nekoliko mjesta spominje u Kur'anu. Nikakvog ozbiljnog znanja nema bez tinte i pera, kao što ni nikakvog ozbiljnog znanja ne može biti bez truda, velikog odricanja, učenja i istraživanja.''

Nakon džuma-namaza koji je predvidio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, uslijedila je svečanost povodom postavljanja kamena-temeljca Centra za islamsko obrazovanje Matuzići. Prigodnim obraćanjima prisutnima su se obratili: glavni imam mr. Bajro ef. Džafić, načelnik općine Doboj-Jug gosp. Mirnes Tukić,  direktor Vakufske direkcije hfz. Dr. Senaid Zajimović, koordinator projejkta gosp. Asmir Mustafi, NJ. E. ambasador Malezije u BiH gosp. Zakri Jaffar i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, a dovu je proučio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović. Program svečanosti moderirao je Ahmed ef. Bajrić, imam Kuvajtske džamije u Matuzićima.

Ambasador Jaafar u svom obraćanju istakao je da se rado odazvao pozivu svojih prijatelja sunarodnjaka koji su privatno inicirali ovaj projekat, naglasivši da će ovo biti prvi, ali se nada i ne jedini primjer ulaganja ove vrste u prijateljsku zemlju BiH. Čestitao je i IZ i Općini Doboj-Jug na ideji koja će se uz pomoć njegovog naroda i ostvariti.

Reis Kavazović je poručio da dobra djela nemaju granice, a Matuzići su jedan od takvih primjera. "Ulaganje u znanje i obrazovanje je najisplativija investicija", istakao je Reisu-l-ulema, naglasivši da je direktor Zajimović, koji je porijeklom iz Matuzića, svojim znanjem i umijećem donio IZ BiH i BiH veliki broj investicija.

Nakon obraćanja uslijedilo je postavljanje kamena-temeljca, koje su postavili: Reisu-l-ulema, Muftija zenički, NJ. E. Ambasador, direktor Vakufske direkcije i glavni imam MIZ Doboj.

Budući Centar za islamsko obrazovanje Matuzići će biti građen u haremu Kuvajtske džamije, a raspolagaće mektebom, dječijim vrtićem, bibliotekom, višenamjenskom salom, restoranom, musafirhanom, sahat-kulom, kancelarijama i imamskim stanom. Ova investicija košta oko 500.000 eura, a najveći dio novca je donacija malezijskog biznismena iz telekomunikacijskog sektora ove zemlje dr. Ahmada Kamaza Zakarijaha, koji nije mogao prisustvovati ovoj svečanosti zbog bolesti.