A+ A A-

Standardizacija institucije šerijatskog vjenčanja u Islamskoj zajednici u BiH

serijatsko vjencanje

Islam posvećuje posebnu pažnju sklapanju braka i bračnoj zajednici, te njenom funkcionalnom održavanju, jer je ona temelj za opstanak ljudskog roda i razvoj društva u cjelini.

Uspostavom braka udovoljava se Božijoj naredbi i potvrđuje slijeđenje prakse (sunneta) Poslanika a.s. Na taj način se obezbjeđuje moralna dimenzija života supružnika na principima naređivanja dobra a odvraćanja od zla. Stoga institucija braka uz suštinu ima svoj poseban okvir koji ga određuje od samog početka. Prije svega to je ugovor između muškarca i žene koji nemaju nikakvih vjerskih ili pravnih smetnji, zaključen prema validnim šerijatskim propisima i slobodnom voljom, čime stiču pravo da na halal način žive bračnim životom.

Iz navedenog može se zaključiti da šerijatski brak u sebi objedinjuje ibadat i muamelat. Ibadet jer se sklapa u skladu sa šerijatskim propisima i teži Božijem zadovoljstvu uz intenciju halal intimnog života, a muamelat (običajno pravo) jer je ugovor između punoljetnih, slobodnih, duševno i umno zdravih, muslimana i muslimanki koji nisu krvno ni tazbinskih vezani.

S obzirom na činjenicu da je sklapanje braka vjerski čin, a ujedno i čin od društvenog značaja (muamelat) neophodna je i uspostava jasne procedure i samog načina zaključenja braka.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u svom radu nastoji instituciji braka dati jednu objedinjenu i standardiziranu formu, te je preko Odjela za brak i porodicu, u saradnji sa muftijstvima i medžlisima usaglasila jedinstvenu dokumentaciju za šerijatska vjenčanja u Islamskoj zajednici.

To sa jedne strane predstavlja stepen unapređenja organizacije i omogućava jedinstveno pružanje usluga, a sa druge doprinosi samoj standardizaciji pri sklapanju šerijatskih brakova na cijelom području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Stoga je Uprava za vjerske poslove u ovoj fazi pripremila jedinstvenu dokumentaciju za šerijatsko vjenčanje koja se sastoji od:

  1. Obrasca za prijavu šerijatskog vjenčanja
  2. Obrasca zapisnika sa šerijatskog vjenčanja
  3. Vjenčanog lista
  4. Izvoda iz matične knjige
  5. Jedinstvenu matičnu knjigu vjenčanih

Pored navedenog omogućena je elektronska obrada i čuvanje podataka, te će svaki medžlis imati mogućnost pristupa elektronskoj obradi i pohrani, što je također iskorak i u ovom segmentu obrade i pružanja usluga.

Sljedeći naš korak kod standardizacije šerijatskog vjenčanja bit će izrada Protokola šerijatskog vjenčanja i Priručnika za šerijatski brak, koji Odjel za brak i porodicu, priprema u narednom periodu.

B.Č.