Promo banner

A+ A A-

Stručni seminar i savjetovanje za profesore Islamske vjeronauke s područja RS-a

  • 0101

U srijedu, 26. septembra, u prostorijama Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Jakešu, općina Vukosavlje, održan je stručni seminar i savjetovanje za profesore Islamske vjeronauke s područja manjeg BH-a entiteta.

Ovom skupu prisustvovali su: Ibrahim-ef. Begović - direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, doc.dr. Nezir Halilović - šef Odjela za vjeronauku,  dr. Sead Seljubac – rukovodilac Odjela za vjeronauku u mekteb Muftijstva tuzlanskog,  mr. Muris Spahić - rukovodilac Odjela za vjeronauku u mekteb Muftijstva banjalučkog, dr. Slavoljub Lukić - predstavnik Republičkog pedagoškog zavoda RS-a, Zehrudin Hadžić, ovlašteni koordinator zadužen za praćenje vjeronauke u školama na području RS-a ispred Muftijstva travničkog, Lamija Mehmedić, ovlašteni koordinator zadužen za praćenje vjeronauke u školama na području RS-a ispred Muftijstva zeničkog, te profesori Islamske vjeronauke s područja bihaćkog, banjalučkog, zeničkog i tuzlanskog  muftijstva koji rade u školama koje administrativno pripadaju RS-u.

Savjetovanje je otvoreno učenjem odabranih ajeta Časnog Kur'ana, nakon najave programa od strane moderatora i ujedno domaćina savjetovanja Adnana Kavazovića, prisute je pozdravila i izrazila im dobrodošlicu direktorica škole Vesna Pašalić. Nakon toga prisutnim se obratio Ibrahim-ef. Begović koji je pozdravio ovo savjetovanje, zahvalio se vjeroučiteljima na trudu koji ulažu u svakodnevnom vjeroučiteljskom radu, zahvalio se i RPZ-u RS-a na podršci ovakvim projektima i korektnoj saradnji, te je svima poželio uspješan rad.

Dr. Slavoljub Lukić, također je pozdravio sve prisutne i zahvalio se Rijasetu i svim nivoima Islamske zajednice na kvalitetnoj saradnji, te upoznao prisutne s novitetima iz domena Vjeronauke u nastupajućoj školskoj godini, među kojima je kao najznačajniju istakao uvođenje Vjeronauke u srednje škole. Uslijedila je diskusija o svim pitanjima i temama vezanim za Vjeronauku koje su interesovale prisutne.

Nakon kraće pauze dr. Sead Seljubac izložio je temu: „Razvijanje duhovnosti kroz nastavu Islamske vjeronauke“, a doc.dr. Nezir Halilović  : „Islamska vjeronauka i opasnosti šablonizma“. Predavanja su izazvala veliko zanimanje i pažnju.

Tokom dana  doc.dr. Nezir Halilović i dr. Slavoljub Lukić posjetili su i OŠ „Sutjeska“ u Modriči radi sagledavanja mogućnosti uvođenja Islamske vjeronauke i tu školu za zainteresirane učenike.

Savjetovanje je zatvorio Ibrahim-ef.  Begović , direktor Uprave, koji je na kraju svim zaželio mnogo sreće i uspjeha u radu u nastupajućoj školskoj godini.

N.H.