Promo banner

A+ A A-

Obilježena 106. godišnjica od osnivanja Udruženja ilmijje

  • 0101

Danas je učenjem hatmenske dove koju je proučio muftija dr. Enes ef. Ljevaković imamima šehidima obilježena 106. godišnjica od osnivanja Udruženja ilmijje. Svečanosti koja je održana u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese ispred spomen-ploče imamima šehidima su pored rukovodstva Udruženja prisustvovale i muftije, brojni imami te predstavnici vrha Islamske zajednice. U ime reisu-l-uleme prisutnima se obratio njegov zamjenik mr. Husejin ef. Smajić:

„U ime Islamske zajednice želim vam čestitati ovu značajnu godišnjicu i želim ovom prilikom istaknuti da je Islamska zajednica ponosna na našu staru ulemu, na  našu današnju ulemu i na one koje su podnijeli velike žrtve u prethodom režimu čuvajući tako dostojanstvo imama, hatiba i muallima. Sigurno je da uz Božiju pomoć naša stara ulema sisilom dovedena do naše današnje uleme je najzaslužnija za čuvanje islama i muslimanske tradicije na ovim prostorima. To pogotovo svjedoče ova imena koja sa pred nama (op.a. na spomen-ploči imamima šehidima) iz reda imama, hatiba, muderrisa i naših softi koji su polžili svoje živote štiteći islamsko dostojanstvo i braneći svoju domovinu Bosni i Hercegovinu“, istaknuo je zamjenik reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić.

Nakon ovog dijela program, obilježavanje 106. godišnjice nastavljeno je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci gdje je upriličena promocija knjiga „Imami na okupiranim područjima 1992 – 1995“ autora Amir-ef. Meheljića i „Hafiz Zaim ef. Puška, sa šehadetom na Golom otoku“ autora Mesud-ef. Puške.

Na kraju treba dodati da je u okviru današnjeg obilježavanja ove značajne godišnjice održana i svečana sjednica Glavno odbora Udruženja ilmijje.