A+ A A-

Obilježena 106. godišnjica od osnivanja Udruženja ilmijje

Danas je učenjem hatmenske dove koju je proučio muftija dr. Enes ef. Ljevaković imamima šehidima obilježena 106. godišnjica od osnivanja Udruženja ilmijje. Svečanosti koja je održana u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese ispred spomen-ploče imamima šehidima su pored rukovodstva Udruženja prisustvovale i muftije, brojni imami te predstavnici vrha Islamske zajednice. U ime reisu-l-uleme prisutnima se obratio njegov zamjenik mr. Husejin ef. Smajić:

„U ime Islamske zajednice želim vam čestitati ovu značajnu godišnjicu i želim ovom prilikom istaknuti da je Islamska zajednica ponosna na našu staru ulemu, na  našu današnju ulemu i na one koje su podnijeli velike žrtve u prethodom režimu čuvajući tako dostojanstvo imama, hatiba i muallima. Sigurno je da uz Božiju pomoć naša stara ulema sisilom dovedena do naše današnje uleme je najzaslužnija za čuvanje islama i muslimanske tradicije na ovim prostorima. To pogotovo svjedoče ova imena koja sa pred nama (op.a. na spomen-ploči imamima šehidima) iz reda imama, hatiba, muderrisa i naših softi koji su polžili svoje živote štiteći islamsko dostojanstvo i braneći svoju domovinu Bosni i Hercegovinu“, istaknuo je zamjenik reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić.

Nakon ovog dijela program, obilježavanje 106. godišnjice nastavljeno je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci gdje je upriličena promocija knjiga „Imami na okupiranim područjima 1992 – 1995“ autora Amir-ef. Meheljića i „Hafiz Zaim ef. Puška, sa šehadetom na Golom otoku“ autora Mesud-ef. Puške.

Na kraju treba dodati da je u okviru današnjeg obilježavanja ove značajne godišnjice održana i svečana sjednica Glavno odbora Udruženja ilmijje.