Promo banner

A+ A A-

Jajce: Deseto dijete Nermine i Vahdeta Talić – nova sreća i nafaka

  • 0101

Porodicu Talić iz Kuprešana kod Jajca u četvrtak, 20.09.2018. godine u ime Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ posjetila je dr. Safija Malkić, stručna saradnica za brak i porodicu ove uprave.

Povod posjete je bilo darivanje majke Nermine u povodu rođenje desetog djeteta.

Mali Amar je rođen u martu ove godine i ima još devetero braće i sestara, od kojih je nekoliko školaraca.

Početak nove školske godine bio je još jedan od razloga posjete, jer je dr. Malkić uručila i poklon od reisu-l-uleme Husein ef Kavazovića, kako bi porodica uspjela prebroditi neke poteškoće u spremanju djece za školu.

Nakon prijema kod Zehrudin ef. Hadžića glavnog imama MIZ Jajce koji je uz predstavljanje aktivnosti medžlisa posebno istakao aktivnosti Odjela za brak i porodicu pri medžlisu i saradnju sa Asocijacijom žena MIZ Jajce „Esma Sultanija“ uslijedila je posjeta porodici Talić.

U pratnji koordinatorice za brak i porodicu MIZ Jajce prof Sabine Hajrić-Duranović i predsjednice asocijacije žena MIZ Jajce „Esma sultanija“ Mirele Duranović- Humić , dr Safija Malkić je posjetila porodicu Talić.

Od majke Nermine doznala je više o svakodnevnici i potrebama ove porodice. U ime MIZ Jajce , odjela za brak i porodicu i asocijacije '' Esma Sultanija'' po dolasku Nermine iz porodilišta organizovana je posjeta i odlazak na babine, ali je ovu porodicu doista potrebno češće posjećivati i pomagati .

Nerminu su gošće nakratko prekinule u obavljanju svakodnevnih poslova. Ona je kazala da sa skromnim primanjima, koje otac Vahid obezbjeđuje radeći na lokalnoj deponiji otpada, u čemu mu često pomažu i dječaci nastoje obezbjediti osnovno svojoj djeci.

U romskom dijelu naselja Kuprešani prošle godine izgrađena je i džamija , a polaznici mekteba kako je potvrdio Zehrudin ef Hadžić bili su vrlo aktivni u mjesecu ramazanu.

Stanovnici ovog dijela Kuprešana nemaju stalni posao, uglavnom se bave prikupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina, a u manjem obimu poljoprivredom ili stočarstvom.

Djeca u porodici Talić su lijepo zbrinuta, majka se brine o njihovom odgoju i razvoju i kako je rekla nikada nije dozvolila, niti će ikada dozvoliti da djeca budu zloupotrijebljena , da se ne daj Bože uvedu u prosjačenje.

Kazala je da su ona i njen muž sposobni da djeci obezbijede osnovno, ali da im svakako treba pomoć da bi djecu kvalitetnije hranili, odijevali i obezbijedili im ljepše uslove stanovanja.

Njena velika želja je da se odsele u drugo naselje, da kupe kuću zašto za sada nemaju mogućnosti.

Početak novog života u toj kući bi olakšao školovanje djece, a popravio bi se i kvalitet života ove porodice. Nermina je sretna ,jer su joj djeca zdrava i poslušna i vjeruje da svako od njih ima „svoju sreću i nafaku“, kako je istakla. Ona je u ime svoga muža i djece  srdačno poselamila reisu-l-ulemu i zahvalila na pažnji koja im je ukazana ovom posjetom.