Promo banner

A+ A A-

Okrugli sto: Zekat na poljoprivredne proizvode, stoku i trgovačku robu

12 09 2018 06 ok st zek

O zekatu na poljoprivredne proizvode, stoku i trgovačku robu održan je okrugli sto u GHB biblioteci. Okrugli sto je podijeljen na tri zasebne sesije a organizovali su ga Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat. Okrugli sto je organizovan na inicijativu Vijeća muftija koji je pokrovitelj ovog naučnog rada.

Naučni skup je počeo obraćanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića koji je istakao da “ovakvim naučnim skupovima Islamska zajednica može doći do novih teoretskih stavova od kojih neki mogu biti primijenjeni u praksi."

"Obaveza je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da organizira efikasno izvršavanje vjerskih obaveza i da tu organizaciju stalno usavršava. Obavljanje namaza u džematu, prikupljanje zekata, obavljanje hadža, klanje kurbana, sklapanje braka, vjerska pouka i drugo, poslovi su od javnog značaja i moraju biti institucionalno organizirani." - rekao je reisu-l-ulema.

Kroz 11 izlaganja su predstavljene ključne teme, od historijata do aktuelnih tema koje donosi novo doba. Analizirane su i dileme koje na terenu otvara proizvodnja novih kultura poput malina i drugog jagodičastog voća, uz poziv da se donesu jedinstvena šerijatska rješenja koja bi otklonila nedoumice vjernicima i olakšao rad zaduženim za prikupljanje zekata.

Prvom sesijom koja je tretirala zekat na poljoprivredne proizvode predsjedavao je dr. Enes Ljevaković. Drugom je tretiran zekat na stoku a predsjedavao je dr. Mustafa Hasani. Trećom sesijom je tretiran zekat na trgovačku robu, a predsjedavao je mr. Ahmed Purdić.

Nakon posljednje diskusije direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović završnom riječi je zaključio okrugli stol ističući da naučni skup potvrđuje zrelost naroda i zajednica da se nose sa ovako važnim pitanjima.

Najavio je da će Uprava za vjerske poslove podnijeti izvještaj Vijeću muftija kao inicijatoru a za kraj tekuće godine je najavio izradu zbornika radova predstavljenih na okruglom stolu a zatim i dodatnu edukaciju imama o zekatu na poljoprivredne proizvode, stoku i trgovačku robu.

(www.bir.ba)