A+ A A-

Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke i otvorenje izložbe „Blago koje traje“ u Zagrebu

27 08 2018 02 promocija zagreb

U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu će u utorak,  4.09.2018. godine sa početkom u 18h, biti upriličena Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i svečano otvorenje izložbe „Blago koje traje“.

Ovo je prvo predstavljanje Gazi Husrev-begove biblioteke, jedne od najstarijih kulturnih institucija u Evropi, kulturnoj javnosti u Republici Hrvatskoj. U okviru ovog kulturnog događaja biće promovirana Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke koja je izdata prije dvije godine, kada je ova institucija obilježila 480 godina svog postojanja i rada. Tekstovi Monografije pružaju uvid u riznice rukopisne i druge bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke, te u događaje, aktivnosti, procese i ljude, koji su, radeći zajedno na očuvanju i razvoju pisanog blaga Bosne i Hercegovine, postali dio njene bogate historije.

Na promociji će govoriti: prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić, muftija zagrebački akademik Aziz ef. Hasanović, i mr. Osman Lavić.

Prisutnima će se obratiti i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu dr. Tatijana Petrić u svojstvu domaćina i predstavnika suorganizatora.

Osim promocije, biće otvorena i izložba „Blago koje traje“, autora Osmana Lavića, bibliotečkog savjetnika i Fatime Tinjak, bibliotekara Fonda orijentalistike. O izložbi će govoriti prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Panelima i izložbenim eksponatima će biti predstavljeni svi segmenti bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke, koji zajedno predstavljaju zaokruženu cjelinu onog što ovu instituciju čini prepoznatljivom u cijelom svijetu. Cilj izložbe Blago koje traje jeste da se slikom i riječju predstavi duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima  kontinuirano čuva.

Izložba će biti otvorena za posjete do 15.09.2018.godine.

Prisutni će na promociji i otvorenju izložbe moći poslušati i nekoliko tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama - sevdalinki u izvedbi vokalnog soliste Latifa Moćevića.

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju ovom kulturnom događaju.