Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvaranju džamije u Međurječju kod Rudog

  • 0101

U džematu Međurječje jučer je svečano otvorena obnovljena džamija. Porušena je 1994. godine, a ponovo izgrađena na inicijativu i zajedničkim radom Bošnjaka i Srba s isprepletenih dijelova općina Rudo u BiH i Priboj u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i načelnik općine Rudo Rato Rajak i predsjednik općine Priboj Lazar Rvović. 

- Džamije i crkve su tu da nas zajedno podsjete i na prolaznost ovoga svijeta i na vječnost Gospodara svjetova koji je ovaj svijet stvorio. Zbog toga jeste velika odgovornost naše uleme i sveštenika pravoslavne crkve za ovaj vjernički narod i s jedne i s druge strane. Ako iko nosi tu odgovornost, onu duboku, suštinsku odgovornost za naša dva naroda, za naše dvije zajednice, onda su to ova naša ulema i ovi sveštenici. Oni pod svojom ahmedijom i pod svojom mantijom trebaju nositi ljubav. Pravi kršćanin je onaj ko u muslimanu vidi kršćanina, a pravi musliman je onaj ko u kršćaninu vidi muslimana. Nećemo biti pravi kršćani i pravi muslimani dok ne budemo jedni drugima gledali u lice i dok ne budemo jedni u drugima prepoznavali svoga brata i svoju sestru – kazao je Kavazović.

U finansiranju obnove učestvovali su mještani Međurječja, danas raseljeni po svijetu, među kojima je istaknut doprinos Fahre Kurdije Slatine, Muaza Dedovića, Sanela i Elvira Mujovića, Mirsada Gibovića, Hajre i Elvisa Gibanice i drugih. Općine Rudo i Priboj finansirale su rekonstrukciju mosta i pristupnog puta, a priloge su dali i SPC iz Sastavaka, kao i MIZ Priboj.

– Kad vidim ovoliko naroda, nemam riječi. Nešto najvažnije je što su naše dvije susjedne općine Rudo i Priboj sarađivale i nismo imali nikakvih problema što se tiče administracije. Mislim da će obnova džamije utjecati na povratak ljudi. Imamo planove da završimo izgradnju puta, da ljudi mogu dolaziti i obrađivati svoja imanja - kazala nam je Kurdija, koja je rođena u kući pored džamije, a danas živi u SAD.

Jedan od učesnika u izgradnji je i Sveto Vilotić iz Sastavaka.

– Drago mi je što smo zajedno, kao komšije, dokazali da zajedno možemo sve. Razjedinjeni ne možemo ništa. Hvala Bogu da je ova svetinja obnovljena, jer sve bogomolje treba čuvati i obnavljati – ističe Vilotić.

Predsjednik MIZ Rudo Mustafa Bašić istakao je da je obnovom ove džamije okončan proces rekonstrukcije svih džamija na području ovog medžlisa.

- Danas mi ne prisustvujemo otvaranju nove, nego vraćanju stare džamije u novom i ljepšem ruhu. Ovim se vraća i otrgnuti dio svih nas, kako muslimana tako i hrišćana u općini Rudo. Svi mi dobro znamo da vjerske objekte ne ruše vjernici. Ruše ih nevjernici koji ne poštuju ni svoje ni tuđe. Za vjernika, u muslimana i hrišćanina, Bog je jedan, svaka crkva je hram Božiji i svaka džamija je kuća Božija – poručio je Rajak, naglasivši da je tolerancija jedini krov pod kojim različiti pojedinci, vjerske zajednice i kulture mogu da žive zajedno i u miru.

Ističući vrijednost zajedništva u ovom, ali i drugim projektima, Rvović je obećao nastavak podrške u planovima za unapređenje uvjeta života na ovom prostoru, ali i promoviranju vrijednosti tolerancije, ljubavi i bratstva među narodima.

- Da imam neku moć, zabranio bih političarima da govore. Njihova djela treba da govore – istakao je Rvović.

(Avaz.ba)