Promo banner

A+ A A-

Najuspješniji polaznici mekteba u Istanbulu

  • 20180708_13420220180708_134202

Finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je dvadeset i prvi put za redom 6. maja tekuće godine u Sarajevu. Učestvovala su 32 najuspješnija polaznika mekteba sa područja svih muftiluka u Bosni i Hercegovini. Priznanja svim učesnicima i nagrade najuspješnijim mekteblijama i njihovim muallimima urečene su isti dan u Gazi Husrev-begovoj džamiji, osim jedne, a to je edukativno-nagradno putovanje u Istanbul-Tursku. Naime, Uprava za vjerske poslove Rijaseta – Odjel za mektebsku nastavu i mlade u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja ambasade R.Turske u Bosni i Hercegovini već treću godinu organizuje edukativno-nagradno putovanje u Istanbul. Pokrovitelj i domaćin u R.Turskoj je Dijanet- Islamska zajednica R.Turske.

Edukativno-nagradno putovanje u Tursku je satisfakcija i nagrada za najvrijednije polaznike mekteba, njihove roditelje i muallime, a realizovano je u periodu od 08-15. jula tekuće godine. Putovali su učesnici finalnog mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta i najuspješniji muallimi kroz takmičenje, te lično svjedočili da iskren nijet, trud i rad bude primjećen i nagrađen. Program koji su pripremili naši domaćini u Istanbulu je bio sadržajan, edukativan i dinamičan, te su učesnici ekskurzije imali priliku posjetiti i vidjeti mnoge kulturno-historijske znamenitosti i najljepše džamije ove evropske metropole kao što su Sultan Ahmetova – Plava džamija, Sulejmanija, džamija Mimar Sinan, Ejup i dr., te muzej Panorama 1453., Top kapija, Kapali čaršija, vidikovac Čamlidža i drugo. Važno je napomenuti da je jedan dan programa posvećen posjeti Čanakalama, obilasku i razgledanju Galipolja i moreuza Dardaneli.

Također, naši domaćini su upriličili posjetu Istanbulskom muftijstvu, prijem i susret sa istanbulskim muftijom – odnosno zamjenikom g-dinom Bahri Šamat, koji je uputio riječi dobrodošlice, istakao značaj historijske povezanosti Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te vrijednost učenja i poučavanja i uputio čestitku polaznicima mekteba na postignutim uspjesima.  U ime gostiju iz Bosne i Hercegovine obratio se dr. Enes-ef. Svraka, zahvalio se domaćinima na prijemu i gostoprimstvu i mogućnosti da najbolji polaznici mekteba borave kao gosti u Turskoj.

Generalno putovanje je proteklo hairli, u lijepoj atmosferi i druženju, stekla su se nova prijateljstva, ponijeli lijepi utisci i uspomene, tako da je rastanak bio vrlo emotivan. Učesnici putovanja su izrazili zahvalnost na prilici da budu sudionici ovog projekta i iskazali želju i spremnost ukoliko im se ponovo ukaže prilika da budu dio ove lijepe priče.

Naravno za ovo edukativno-nagradno putovanje zaslužne su određene institucije, ustanove i službe, kao i pojedinci te koristimo priliku da se zahvalimo Dijanetu R.Turske, Uredu za vjerska pitanja ambasade R.Turske u Bosni i Hercegovini i posebno g-dinu Hasanu Atliju rukovodiocu Ureda za vjerska pitanja. Također, imajući u vidu dosadašnju korektnu saradnju i obostrano zadovoljstvo očekujemo da će ovaj projekat i u buduće imati podršku naših prijatelja iz R.Turske, te nastaviti da egzistira.