Promo banner

A+ A A-

Ekskurzijom u Istanbul završeno 5. nagradno takmičenje iz Sire i 6. međunarodno takmičenje iz vjeronauke

  • 0101

U ponedjeljak, 2.7.2018. godine u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke Uprava za obrazovanje i nauku organizovala je svečanost dodjele diploma i priznanja za učenike koji su na Petom nagradnom takmičenju iz Sire pokazali najbolje rezultate. 

Svečanost je započeta intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i učenjem odabranih ajeta iz Kur'ana koje je proučio profesor vjeronauke iz Bihaća Sanid Haskić.

Sa dosadašnjim iskustvima u toku proteklih pet godina takmičenja i specifičnostima upravo završenog takmičenje prisutne je upoznao doc.dr. Nezir Halilović koji je ukazao na značaj prisustva Muhammeda, a.s., u našim svakodnevnim životima, te se zahvalio svima uključenim na podršci

Nakon toga se pristupilo dodjeli diploma i priznanja. Učenicima koji su postigli najbolje rezultate i osvojili stipendije u ime Ureda za društvenu brigu koji svake godine obezbjeđuje stipendije za najbolje učenike, diplome je uručila mr. Emina Bešlija.

Učenicima  koji su osvojili nagradno putovanje u Istanbul uručio je doc. dr. Nezir Halilović.

Nakon toga prisutnim se obratio muftija Hasan Atli rukovodilac Odjela za vjerske poslove u ambasadi Republike Turske koji je istakao značaj saradnje Dijaneta Republike Turske i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te da ovakve projekte Dijanet rado podržava.

Na kraju je Ibrahim-ef. Begović – direktor Uprave za obrazovanje i nauku uručio zahvalnicu muftiji Hasanu Atliju te se na kraju obratio svim prisutnim. U Svom obraćanju Ibrahim-ef. Begović je istakao da je projekat takmičenja iz Sire jedan od najzahtjevnijih i najobimnijih projekata Islamske zajednice koji se uspješno realizira već 5. godina. Istakao je značaj poznavanja života Muhammeda, a.s., kao i značaj ulaska knjiga o životu Muhammeda, a.s., u škole i među ostale nastavnike. Pored toga ukazao je i na značaj vjeronauke u školama i istakao da ove godine sa pobjednicima iz Sire na nagradno putovanje u Istanbul idu i učesnici 6. međunarodnog takmičenja iz vjeronauke koje je održano u Sarajevu, a u kome su učešće uzeli najbolji polaznici vjeronauke iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, evropskih država u kojima se u okviru školskog sistema izučava Islamska vjeronauka kao redovni školski predmet. Direktor se zahvalio svima na podršci a putnicima u Istanbul zaželio da se lijepo odmore, dosta toga novog nauče i hairli se vrate svojim porodicama.

Na kraju je putnu dovu proučio Vahid-ef. Hadžić, glavni imam iz Splita.

Cijelu svečanost je vješto moderirao Edin Spahić. Na kraju u 12:00 ispred Vijećnice, putnike u Istanbul koje je predvodio doc.dr. Nezir Halilović ispratio je muftija Hasan Atli. Na put je krenulo 35 dobitnika ekskurzije iz Sire, 12 učesnika 6. međunarodnog takmičenja iz vjeronauke, te po jedan profesor vjeronauke iz svakog muftijstva i mešihata.

Put do Istanbula je protekao bez problema u jako ugodnoj atmosferi i bogat program u kome se svako od putnika predstavio prisutnim.

Program ekskurzije u Istanbulu osigurao je Dijanet Republike Turske. U jako bogatom i sadržajnom programu koji obuhvata posjete džamijama, muzejima, izletištima, historijskim mjestima, posebno treba istaći posjetu Čanakalama i prijem kod Istanbulskog muftije. Naime, omladinu iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske i Srbije primio je lično Istanbulski muftija prof. dr. Hasan Kamil Yilmaz.  Muftija je poselamio prisutne i ukazao im da se nalaze u sali u kojoj su stoljećima delegacije primali šejhu-l-islami.  Muftija je ukazao na značaj povezanosti bošnjačkog i turskog naroda koje uvezuje Islam i brojne vrijednosti, među kojima je istakao i rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića.

Tokom cijelog putovanja s omladinom iz Bosne i Hercegovine je bio hafiz Seldžuk Hamza Kiraz koji se pobrinuo da gostima ništa ne nedostaje i da sve funkcioniše kako treba a da program boravka bude ispunjen onako kako je propisan.

Nakon ispunjenja programa posjete, uslijedio je put nazad.

Putnici su hairli stigli u Priboj gdje su se iskrcali predstavnici Mešihata IZ u Srbiji, a domaćini u Priboju su za sve obezbijedili doručak i osvježenje, a nakon toga produžili u Sarajevo. Dolaskom u Sarajevo i vraćanjem porodicama uspješno je okonačno Peto nagradno takmičenje iz Sire, kao i 6. međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke.

Link o posjeti i prijemu kod Muftije Istanbula:

http://istanbul.diyanet.gov.tr/Sayfalar/contentdetail.aspx?MenuCategory=Kurumsal&contentid=1069  

H.N.