A+ A A-

Međureligijski seminari za vjeroučitelja islamske i katoličke vjeronauke: Religijsko obrazovanje u sekularnom kontekstu

Tokom akademske 2017/2018. godine, u suradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, uz saglasnost nadležnih ministarstava obrazovanja, ETOS inicijativa je započela realizaciju specifičnog obrazovnog programa koji je namijenjen osnaživanju islamskih i katoličkih vjeroučitelja.

S tim u vezi. 18. i 19. juna 2018. godine Zenica je bila mjesto susreta za preko 40 vjeroučitelja sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koji su zajednički propitivali mnogobrojne izazove religijskog obrazovanja u sekularnom kontekstu.

Gosti predavači na ovim susretima su bili prof. dr. Nezir Halilović (Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini), prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka teologija u Sarajevu), prof. dr. Midhat Izmirlija (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu) kao i prof. dr. Spahija Kozlić (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici), čija predavanja su obuhvatala tematske obalsti koje se tiču ljudskih prava, filozofije i etike kao i uloge religijskog obrazovanja u sekularnoj državi.

Nakon susreta u Zenici, TPO Fondacija je u suradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, nastavila sa organizacijom specifičnog obrazovnog programa koji je namijenjen osnaživanju islamskih i katoličkih vjeroučitelja. U odnosu na to, 25. i 26. juna 2018. godine u Sarajevu su održani treći i četvrti susret vjeroučitelja_ca sa područja Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretavnskog kantona i Kantona Tuzla.

Gosti predavači su bili prof. dr. Nezir Halilović (Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini), mr. sc. Sead Fetahagić (politički analitičar i prevodilac), prof. Izet Numanović (Pedagoški zavod Kantona Tuzla) kao i prof. dr. Spahija Kozlić (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici). Nakon izloženih predavanja i diskusija koje su obuhvatale tematske oblasti koje se tiču ljudskih prava, filozofije i etike kao i uloge religijskog obrazovanja u sekularnoj državi,  usmene evaluacije su pokazale izraženu potrebu vjeroučitelja_ca za više ovakvih obrazovnih aktivnosti i međusobnih druženja.    

Seminari su naišli na izuzetno dobar prijem kod vjeroučitelja koji su se odazvali i prisustvovali ovom seminaru.