Logo

Tribina o Bajramu: Potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaje nikakvu duhovnu supstancu

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Fondacija Mulla Sadr i Institut za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka organizovao je tribinu na temu „Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti“ koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Na jučerašnjoj tribini svoja mišljenja, stavove poglede o ovoj temi iznijeli su uvaženi autoriteti i renomirani profesori islamskih nauka, književnici i istraživači.

Bajrami su za muslimane oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, intime i porodične sreće i veselja. U bajramskim danima muslimani iskazuju svoju radost zbog pripadanja islamu i njegovim uzvišenim načelima.

Potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaje nikakvu duhovnu supstancu. Njeni protagonisti, štaviše, u Bajramu vide obični praznik lišen metafizičkog značenja koji nudi povod i priliku za opuštanje i nekontrolisani izljev najnižih emocija i strasti.

Zloupotreba Bajrama kao svojevrsnog muslimanskog simbola njihove kulturne i duhovne tradicije u bilo čije komercijalne interese društveno je štetna pojava koja iziskuje kritički odnos i (re)akciju vjerskih institucija i kulturnih udruženja i ustanova.

Na temu "Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti" govorio je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović.

Poslušajte izlaganje:

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.