Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju 16. Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije

  • 0101

Šesnaesta Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije otvorena je u petak 8. juna 2018. godine u Zvorniku.

Manifestaciju je otvorio reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazović, koji je istakao da je Hasan Kaimija svojim kasidama ukazivao na nepravde ali i na naše pojedinačne slabosti. On je na taj način odgajao bosanskog čovjeka nastojeći u njemu probuditi ono najljepše. Svaki čovjek se treba zalagati za ono što je univerzalno i neprolazno, što povezuje ljude, pruža nadu i sredinu u kojoj živimo čini boljom i ljepšom. Zato je važno podržavati ovakve manifestacije kako bi se izgradili pokidani mostovi među ljudima, među narodima, istakao je Reisu-l-ulema.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, je istakao da se njezinim programima nastoji čuvati i obnavljati ljubav prema Zvorniku, u prvome redu ljudi koju su tu rođeni i koji su zbog svojih predaka vezani za zvornički kraj. Pozvao je Zvorničane, i sve druge ljude, da vole ovaj grad kao što ga je volio Hasan Kaimija.

Ašere je na početku programa proučio glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić, a u svome obraćanju Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije, je kazao kako ona iz godine u godinu šalje lijepe riječi, slike, dobra djela iz Zvornika i drugih gradova u kojima se održavaju njeni programi, te je izrazio nadu da će tako biti i u narednim godinama. Prisutnima su se obratili i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić i gradonačelnik Grada Zvornika gospodin Zoran Stevanović.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo i Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti i znanosti ustanovljene su 2005. godine.

Organizacioni odbor Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, donio je odluku da se Povelja Hasan Kaimija za životno djelo u 2018. godini dodijeli profesoru Muharem-ef. Hasanbegoviću. Dr. Sead-ef. Seljubac, potpredsjednika Organizacionog odbora, saopštio je obrazloženje ove odluke, a Povelja će prof. Hasanbegoviću biti naknadno uručena u Sarajevu, s obzirom da on zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati svečanosti u Zvorniku.

Žiri je donio odluku da se Plaketa Hasan Kaimija za najbolje djelo objavljeno u 2016. i 2017. godini iz oblasti književnosti dodijeli autoru Damiru Ovčini, za djelo Kad sam bio hodža. Plaketa će autoru biti uručena na pjesničkoj večeri 22. juna 2018. godine na Zvorničkoj tvrđavi.

 Svečanosti otvorenja manifestacije prethodilo je i otvaranje kolektivne izložbe slika zvorničkih likovnih umjetnika, a nakon svečanosti program je nastavljen na stadionu u Diviču gdje je upriličen i iftar za preko 2000 osoba.

Manifestacija Dani Kasana Kaimije 2018, koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, bogata je raznovrsnim kulturnim i vjerskim sadržajima, a održava se od 8. do 24. juna ove godine.

(www.muftijstvotz.ba)