Promo banner

A+ A A-

U Ankari održani 2. Balkanski susreti

  • 00

Na poziv Turske investicione agencije (TIKA) i Instituta za strateško promišljanje iz Ankare, na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom „Drugi balkanski susreti“ održanoj 30. i 31. maja 2018. godine boravili su muftija Remzija Pitić, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije. Pored njih dvojice bosansko-hercegovačku delegaciju činili su brojne značajne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života na čelu sa ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine gosp. Adilom Osmanovićem. Inače, preko 200 učesnika na ovogodišnjim 2. Balkanskim susretima su naučni, kulturni i javni radnici sa područja svih zemalja Balkana.

Na početku rada konferencije prisutnima se obratio zamjenik premijera gosp. Hakan Čavušoglu koji je u svom izlaganju naglasio historijsku, kulturnu, etničku, ekonomsku i vjersku povezanost naroda u balkanskim zemljama. Na dvodnevnim balkanskim susretima učesnici su imali priliku slušati izlaganja eminentnih stručnjaka i učestvovati u diskusijama o sljedećim temama:

1. Ključne tačke u historiji Balkana;

2. Kontinuitet multikulturalnosti na Balkanu; i

3. Prirodni i konceptualni identiteti na Balkanu.

TIKA (Turska investiciona agencija) koja je jedan od organizatora ove konferencije prisutna je sa svojim aktivnostima u svim zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini do sada su realizirali oko 800 humanitarnih, ekonomskih, obrazovnih i vjerskih projekata. A u svijetu su realizirali preko 3000 različitih projekata.

(www.vakuf.ba)