A+ A A-

U Šanliurfi „Iftarska sofra Ibrahima - Božijeg prijatelja“

  • 0101

U nedelju 12. dana ramazana odnosno 27. maja 2018. godine u organizaciji Grada Šanliurfe, priređen je iftar pod sloganom „Iftarska sofra Ibrahima-Božjeg prijatelja“. Na poziv Gradonačelnika Nihat Çiftçi  upućenog reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, koji je poslao svoje izaslanike u sastavu Suljo ef. Cikotić, pomoćnik dir. Karađoz-begove medrese u Mostaru, Mensur ef. Ćehić, glavni imam MIZ Bihać i Esad ef. Pepić, glavni imam MIZ Olovo, prisustvovali su bogatom ramazanskom programu.

Ispred Arheološkog muzeja među hiljade mještana i gostiju, posebno su najavljeni predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i Palestinski Alimi.

Pred iftar u svom pozdravnom govoru obratio se gradonačelnik Çiftçi koji je između ostalog rekao: "Naše jedinstveno i zajedništvo su snaga i ustrajnost na putu dobra. Šanliurfa je grad prijateljstva, bratstva i berićeta. Čovjek uvijek nalazi mir u ovom gradu“.

Nakon teravih namaza, program je nastavljen u Halil-ur Rahman Anfi centru, a moderator je poznati turski muzički umjetnik Talha Bora Öge.

Skup je otvorio i pozdravne riječi uputio gradonačelnik Šanliurfe Nihat Çiftçi, kazavši: „Mi smo zajedno. Mi smo braća, istoj se kibli okrećemo, živimo pod istim vodstvom poslanika. Zahvalni smo Dragom Bogu što živimo u ovakvom gradu bratstva“.

Šanliurfa ili „Grad poslanika“ je poznat po vjerskom turizmu i bogatoj kulturno-historijskoj baštini koja posebno turiste privlači tokom mjeseca ramazana.

Riječ je o gradu u kojem je, prema predajama, rođen i u vatru bačen Ibrahim a.s., otac tri monoteističke religije, a u kojem su boravili i brojni drugi vjerovjesnici, uključujući Ejub a.s., Musaa a.s. i Šuajba a.s.

Napomenimo da Šanliurfa ima preko dva miliona stanovnika i pola miliona sirijskih izbjeglica, za koje nam domaćini rekoše: „oni su naša braća i naši dragi musafiri-gosti“.

E.P.