Promo banner

A+ A A-

Otvorena izložba povodom 50 godina lista Zemzem

  • IMG_4132IMG_4132

Danas je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu otvorena izložba povodom obilježavanja jubilarne 50. godišnjice učeničkog lista „Zemzem“. U okviru ove svečanosti promovirana je i monografija „50 godina Zemzema“ čiji su promotori bili akademik dr. Enes Karić, Ismet Veladžić, dr. Safija Malkić te Osman Lavić. Ovu monografiju uredili su bivši urednici i članovi redakcije ovog lista i u njoj se nalazi izbor tekstova koji su objavljeni u Zemzemu. Kako je istaknuto, monografija je osvrt, pregled i slika onoga što je Zemzem sačuvao tokom 50 proteklih godina, u 200 brojeva i na oko 10.000 stranica.

„Ovaj list učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese jedan je od najboljih promotora života, rada i uspjeha najstarije odgojno-obrazovne institucije na Balkanu. Ovaj zbornik radova nastao u čast 50 godina Zemzema jeste i znak hvale onima koji imena i riječi uklesaše na stranice lista Zemzem. Govor i pisanje o dobru i lijepom zbližavaju nas, usrećuju i ujedinjuju u čuvanju, držanju i očuvanju Allahovog dž.š. užeta koje nas vuče i uzdiže ka uspjehu, sreći i zadovoljstvu“, istaknuo je između ostalog direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić uputivši pritom i riječi zahvale članovima organizacionog odbora ove izložbe a posebno priređivaču prof. dr. Ismetu Bušatliću.

Čestitke na ovom velikom jubileju uputio je i reisu-l-ulema Kavazović, koji je prisustvovao današnjoj svečanosti:

- Nedavno smo obilježili vrlo važne jubileje naših odgojno-obrazovnih ustanova Gazi Husrev-begove medrese, Fakulteta islamskih nauka i Gazi Husrev-begove biblioteke i našeg lista Preporod. Svi ovi jubileji podsjećaju nas na trajanje naše ukupne duhovnosti na ovim prostorima koju smo zapisivali na stranicama naših listova, koju smo gajili u našim ustanovama i predavali iz generacije u generaciju. Zemzem je list mladih i za mlade a u našoj novijoj povijesti je najstariji od svih naših glasila koja još uvijek traju i imaju kontinuitet“, kazao je između ostalo reisu-l-ulema Kavazović uz čestitke rukovodstvu škole koje ulaže napore da ovaj list u kontinuitetu izlazi te podsjetio da je ova izložba potvrda da Gazi Husrev-begova medresa vodi računa o sebi i da je odgovorna ustanova naspram naše Islamske zajednice.

Treba dodati da su današnjoj svečanosti pored nastavnog osoblja i radnog kolektiva, prisustvovali i brojni svršenici Gazi Husrev-begove medrese, nekadašnji urednici i članovi redakcije „Zemzema“.