Promo banner

A+ A A-

Maturalni dan učenika i učenica medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednica 2018.

  • IMG_7529IMG_7529

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku, 14. maja upriličena je svečanost „Maturalni dan 2018“ kojom je promovirana generacija maturanata i maturantica medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice. Prisutnima su se obratili dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović.

„Ovo je samo jedan od velikih koraka u vašem životu. Želim da budete svjesnih svojih kvaliteta i da ustrajete u svom duhovnom i intelektualnom sazrijevanju. Budite otvorenog uma. Ako zatvorimo svoj uma za nove ideje i pojmove, zarobit ćemo svoj duh. Zatvoreni um je obilježje onih koji se ne mijenjaju i takve osobe dopuštaju da ih napredak mimiođe i nikada ne iskoriste šanse koje on sa sobom nosi“, kazao je dekan Hasanović. “Islamska zajednica sa svojih sedam medresa i dvije gimnazije ispraća još jednu generaciju maturanata. Srednjoškolske ustanove Islamske zajednice su izuzetno dobro organizirane i u kontinuitetu imaju uzlaznu putanju odgojno-obrazovnog rada. Dakako, pred njima je zadatak da tragaju i pronalaze nove metode i sadržaje odgojno-obrazovnog rada za generacije vremena koje dolazi“, kazao je direktor Begović, koji je prenio i selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Posebna priznanja i nagrade uručena su najboljim učenicima srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice: Harun Tucaković i hafiza Velida Smajlović (GHB medresa); Mahmud Hrnjić i Dženita Đulović (Behram-begova medresa); Hadžo Otuzbir i Maglić Emina (Elči Ibrahim-pašina medresa); Harun Jušić i Sumeja Veladžić (Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“); hafiz Kasim Čelenka i Anela Manjura (Karađoz-begova medresa);Spahić Abdulah i hafizaHazić Merjem (Medresa „Osman-ef. Redžović“); Emin Šutković i Sumeja Kučević (Medresa „Gazi Isa-beg“); Adnan Isaković (Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića). U ostalim ustanovama još nisu izabrani učenici/ce generacije.

Prisutnima su se obratili dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović, a programu su prisustvovali predstavnici medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice, stručni saradnik u Upravi za obrazovanje i nauku za srednjoškolsko obrazovanje Seid Eminović, Hasan Atli iz Ambasade Turske i drugi.

(Preporod)