A+ A A-

Delegacija IZ u posjeti obrazovnim institucijama Evrope: Evropski modeli uspješnog obrazovanja za naše medrese

  • IMG_0516IMG_0516

Uprava za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH je u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku organizirala višednevnu posjetu predstavnika medresa srednjim školama u Austriji i Njemačkoj. Cilj ove posjete bila je razmjena iskustava, te upoznavanje sa uspješnim modelima srednjoškolskog obrazovanja u zemljama EU, u kontekstu realizacije i unaprjeđenja Strateškog plana razvoja medresa 2014-2024.

Delegacija koju su sačinjavali mr. Muhamed Jugo, stručni saradnik za odnose sa zapadnim svijetom u Upravi za vanjske poslove i dijasporu, mr. Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, mr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli i mr. Dženan Handžić, direktor medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom, u periodu od ponedjeljka, 9. aprila do srijede, 4. aprila 2018. godine realizirala je radnu posjetu obrazovnim institucijama u Linzu, Frankfurtu i Stuttgartu. Prvog dana radne posjete delegacija je imala priliku posjetiti Europagymnasium u Linzu, Austrija.

Domaćin posjete, direktor škole, gospodin Gottfried Jachs, upoznao je goste sa organizacijom rada ove škole, koja važi za jednu od najboljih gimnazija u Austriji. Škola koja broji oko 160 profesora i 1300 đaka organizirana je u tri smjera: prirodne i tehničke nauke, jezici i međunarodna škola sa nastavnom na engleskom jeziku. Članovi delegacije, kojima se pridružio i Bego Hasanović, profesor islamske vjeronauke u ovoj školi, imali su priliku posjetiti nastavne časove, te kroz neposrednu komunikaciju sa profesorima i učenicima dobiti više informacija o načinu njihovog rada.

Narednog dana upriličena je posjeta Centru za islamske studije (Zentrum für Islamische studien) Gete univerziteta u Frankfurtu, Njemačka. Domaćini ove posjete bili su sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, mr. Adem Hasanović, zaposlen i kao saradnik Centra za islamske studije, i dr. Armina Omerika, profesorica Povijesti islamske misli (Ideengeschichte des Islam) na spomenutom univerzitetu. Tema razgovora je bila mogućnost uspostavljanja saradnje sa islamskim naučnim i obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, posebno sa novoosnovanim Institutom za religijska i društvena istraživanja u Tuzli, kao i mogućnost nastavka školovanja alumnista medresa na ovoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

Treći i posljednji dan ovog kratkog, ali veoma sadržajnog putovanja bio je rezerviran za posjetu Lichtenstern-Gymnasiumu, evangelističkoj gimnaziji u mjestu Sachsenheim pored Stuttgarta. Ova srednja škola osnovana je 1913. godine kao škola za djevojke sa internatom, a danas je savremena srednja škola sa oko 540 učenika i učenica, 49 profesora i 20 pomoćnih radnika. Organizirana je kao škola sa produženim boravkom ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, po čemu je jedinstvena škola u čitavoj Njemačkoj. Ima tri smjera, ekonomski, muzički i smjer prirodnih i tehničkih znanosti.

Direktor škole, gospodin Reinhart Gronbach, i Eckhard Geier, šef unije Evangelističkih škola pokrajine Baden-Württemberg, omogućili su članovima delegacije da obiđu impresivni kampus ove škole koji se prostire na 4 hektara zemljišta. Zgrade u kojima se odvija nastava izgrađene su 2002. godine po najsavremenijim standardima i po mnogo čemu mogu poslužiti za primjer. Iako je osnivač škole protestantska crkva, jedini vjerski sadržaji u nastavi su dva časa vjeronauke sedmično.

- Rukovodeći radom Komisije za izradu Plana strateškog razvoja medresa shvatio sam koliko su primjeri dobre prakse dragocjeni za kvalitetno planiranje. Direktor Uprave za obrazovanje i nauku je prepoznao značaj širenja naših pedagoških i organizacijskih vidika putem kontakta sa prestižnim evropskim školama, te nam je to uz podršku Uprave za vanjske poslove i omogućio. Siguran sam da će nam iskustva koja smo tokom ovih posjeta stekli pomoći da kvalitetnije planiramo i realiziramo odgojno-obrazovni proces u našim medresama – kazao je direktor Handžić.

I direktor Hatunić nije krio zadovoljstvo rezultatima ovog kratkog studijskog putovanja.

– Iako po mjerljivim kriterijima medrese spadaju među najbolje škole u našoj domovini, mi želimo da ih učinimo još boljim, i približimo standardima kvaliteta kakvi su prisutni u Evropi – naglasio je direktor Behram-begove medrese.

Ističući potrebu permanentnog razvoja institucionalnog islamskog obrazovanja na području Evrope, mr. Dževdet Šošić je, između ostalog, kazao:

– Obrazovne institucije Islamske zajednice već stoljećima su dio obrazovne tradicije Evrope. One su imale jednu od ključnih uloga u očuvanju kako našeg vjerskog i nacionalnog identiteta, tako i tradicije suživota na ovim prostorima. Kontakti koje smo ovih dana ostvarili pomoći će nam da one tu ulogu i zadrže.

Organizacija ovog studijskog putovanja nije bila moguća bez podrške Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH.

Magistar Muhamed Jugo, stručni saradnik za odnose sa zapadnim svijetom kazao je kako ova posjeta predstavlja nastavak saradnje sa religijskim zajednicama i crkvama u Evropi, što je jedan od strateških ciljeva Islamske zajednice, te dodao:

– Ovo je način da naše medrese i slične obrazovne institucije iz država EU razmjenjuju iskustva. Islamska zajednica i naše obrazovne institucije se spremaju za usvajanje evropskih standarda u kvalitetu obrazovanja. U narednom periodu Uprava za vanjske poslove i dijasporu će nastaviti jačati naših obrazovnih institucija i europskih institucija nadajući se realizaciji zajedničkih projekata i razmjeni studenata i učenika.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić je za članove delegacije na povratku kući upriličio kratki prijem. Tom prilikom ih je kratko upoznao sa aktivnostima i stanjem vjerskog života na području Njemačke, zahvalio se na iskazivanju brige za razvoj naših obrazovnih institucija, te izrazio spremnost da u svom domenu podrži druge slične projekte.