Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvaranju vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu

  • IMG_3317IMG_3317

U okviru programa 8. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ jučer je u Vitezu upriličeno svečano otvorenje vakufskog edukativno-poslovnog centra Medžlisa Islamske zajednice Vitez. Svečanosti su predtsavnici vrha Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem. Među gostima bili su još hfz Senaid ef. Zaimović direktor Vakufske direkcije, Zejnil ef. Rebihić direktor Uprave za finansijske poslove, zatim Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, mr. Dževdet ef. Šošić direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, glavni imami, imami i predsjednici medžlisa. Treba dodati da su svečanosti prisustvvali i brojni gosti i političkog i javnog života među kojima vrijedi istaknuti predstavnike kabineta potpredsjednice Federacije BiH dr. Melike Mahmutbegović i federalnog ministarstva za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, direktora Razvojne banke Federacije BiH gospodin Salku Selmana, zatim premijera Srednjobosanskog kantona g. Tahira Lendu, zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBK g. Muharema Grabusa, načelnika Općine Vitez g. Tomislava Bošnjaka i predsjedavajućeg Skupštine Općine Vitez g. Hidajeta Sivru.

Ono što vrijedi istači kada je u pitanju novosagrađeni vakufski objekat u Vitezu je to da se radi o projektu od vitalnog značaja za sve Bošnjake muslimane općine Vitez ali i šire. Vakufski poslovno-edukativni centar MIZ Vitez je osmišljen tako da bude u stanju odgovoriti na zahtjeve i potrebe vremena u kojem se nalazimo. Naime, u prizemlju se nalaze poslovni prostori čija ekonomska aktivnost će, uz Allahovu pomoć, biti dostatna za samoodrživost i život samog vakufa. Na spratu se nalaze kancelarije Medžlisa, Ilmijje Vitez, zatim Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam i biblioteka koja je ujedno i prostor namijenjen aktivnostima Mreže mladih MIZ Vitez. Središnji prostor ovog dijela vakufske zgrade čini višenamjenska sala predviđena za održavanje predavanja, promocija, okruglih stolova i drugih edukativnih i prosvjetiteljskih aktivnosti. Treći, a možda i najvažniji, segment zgrade Medžlisa u Vitezu čini prostor određen za buduće prvo islamsko obdanište „Rejjan“. „Uz Allahovu pomoć, nakon svečanog otvorenja, očekujemo što skoriji početak rada obdaništa kao odgovor na sve učestalije zahtjeve naših roditelja džematlija i vremena u kojem živimo i savremenim izazovima kada je u pitanju briga o našim najmlađim, njihov odgoj i obrazovanje. Uz dovu Allahu Uzvišenom da ovaj značajan hajrat ukabuli i učini ga istinskim vakufom od kojeg će imati koristi brojne generacije ovim putem se iskreno zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i učestvovali u realizaciji ovog važnog projekta“, poručili su iz Medžlisa IZ Vitez.

Nakon svečanog presijecanja trake i predaje ključeva novog vakufa Islamske zajednice u Vitezu i obilaska prostorija, džumu – namaz u Ahmed-aginoj džamiji predvodio je Reisu-l-ulema dr. Husejn ef. Kavazović.