Promo banner

A+ A A-

Izvještaj o napadima na bh. muslimane u 2016. i 2017. godini

28 03 2018 02 izvjestaj napadi

Danas je u Rijasetu upriličena press-konferencija u povodu izdanja Izvještaja o radu Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za period 2016/2017.

O izvještaju je govorio predsjednik Komisije muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, koji je kazao kako su najteži napadi u proteklom periodu bili na majku i kćerku u Kiseljaku te napad na jednu džamiju koja je napadnuta čak pet puta u jednoj godini.

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH je tokom 2016. godine ukupno zaprimila pet prijava - od toga su dvije prijave bile u nadležnosti Komisije.  Komisija je tokom 2017. godine pratila i registrirala slučajeve putem medija koji se odnose na napade na vjerske objekte i imovinu muslimana, kao i verbalne i fizičke napade na muslimane. Ukupno je zabilježeno 14 napada na vjerske objekte i imovinu muslimana i četiri verbalna i fizička napada, dok su četiri napada označena kao ostali slučajevi. Komisija je tokom protekle tri godine, 2015, 2016. i 2017, zaprimila ukupno 15 direktnih prijava koje su se odnosile na povredu prava na slobodu vjere. Najveći dio prijava, tačnije osam prijava, odnosi se na povrede prava na slobodu vjere na radnom mjestu. Prijave su se odnosile na nemogućnost odlaska na hadž, džuma-namaz, nošenje vjerske odjeće (hidžab) ili nošenje brade.

Izvještaj, kojeg su uredili Remzija Pitić, Mensur Karadža i Nihad Mehmedović, podijeljen je novinarima i dostupan je široj javnosti. Novina u izvještaju za 2017. godinu je segment obrazovanja (diskriminacija bošnjačke djece u obrazovnim institucijama u bh.entitetu Republika Srpska) i politika (izjave političkih lidera koje se negativno odražavaju na Bošnjake muslimane).

Izvještaj možete pogledati OVDJE.