Promo banner

A+ A A-

Održana promocija publikacije „Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 1977-2017“

  • 000000

U srijedu, 7. februara 2018. godine, održana je svečana promocija publikacije Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 1977-2017. Promocija ove vrijedne publikacije otvorena je učenjem Kur'ana hafiza mr. Abdul-Aziza Drkića, nakon čega se uvodnim riječima te uz najavu promotora publici obratila voditeljica promocije doc. dr. Zehra Alispahić.

Prije obraćanja promotora, publici se, uz najtoplije riječi dobrodošlice, obratio dekan Fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović u svojstvu domaćina, izdavača i glavnog i odgovornog urednika Publikacije. U svom obraćanju prof. dr. Hasanović je istaknuo da je cilj objavljivanja ove publikacije bio ukazati na posebnost misije i vizije Fakulteta islamskih nauka i odgovornost promoviranja islamskih vrijednosti, principa i učenja u vremenu i prostoru u kojem djelujemo.

Kao prvi promotor, publici se obratio prof. dr. Ismet Bušatlić koji je iz historijske perspektive govorio o Tradiciji odgojno-obrazovnih institucija u BiH i potrebi otvaranja savremene visokoobrazovne institucije IZ u BiH. Drugi promotor, gospodin Aziz Kadribegović, se u svom obraćanju osvrnuo na ambijent i društveno-historijski kontekst koji je uvjetovao osnivanje ITF-a/FIN-a, kao i odnose zvaničnog vrha Islamske zajenice prema ideji osnivanja te mjesto i ulogu bošnjačkog naroda kao najvećeg vakifa.

Nakon kratkog predaha, uz ilahiju 'Teku rajski potoci' u izvedbi članova akademskog hora FIN-a i hora Derman, publika je imala priliku slušati mr. Mehmedaliju Hadžića koji je, u svojstvu trećeg promotora i sudionika vremena u kojem je osnovan ITF/FIN, govorio o ključnim ličnostima i njihovom doprinosu osnivanju ITF-a.    

Nakon mr. Hadžića, publici se obratila promotorica mr. Nermina Baljević, alumnistica FIN-a i prva žena svršenica ITF-a, prisjećajući se prve generacije upisanih studenata, atmosfere na Fakultetu, relacija s profesorima, te društvenog angažmana studenata, kako u BiH tako i van njezinih granica.

Nakon ponovnog osvježenja prelijepom interpretacijom još jedne ilahije, kao peti i posljednji promotor, obratio se i prof. dr. Fikret Karčić ukazujući na mjesto FIN-a u akademskoj zajednici BiH te o Međunarodnom položaju i međunarodnim aktivnostima ITF-a i FIN-a.

Na samom kraju, ispred El-Kalema kao suizdavača publikacije obratio se dr. Mustafa Prljača ističući značaj ove publikacije za izdavačku djelatnost IZ u BiH, ali i sam El-Kalem.

Svečana promocija zaokružena je izvedbom još jedne ilahije te porukom da će FIN nastaviti svoj rad na promociji nauke i znanja kao liderska visokoobrazovna islamska institucija i kao plod bosanskog i evropskog iskustva u izučavanju islama. Promociji su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković i brojni drugi visoki dostojanstvenici IZ.

(Fin.ba)