Promo banner

A+ A A-

Fond "Bošnjaci" dodijelio 196 stipendija nadarenim učenicima i studentima

  • 0000

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu jučer je u organizaciji Fonda "Bošnjaci" održana svečanost obilježevanja 20. godine od formiranja Fonda i potpisivanje ugovora o stipendiranju nadarenih učenika i studenata u školskoj/akademskoj 2017/18. godini.

U ovoj godini Fond ''Bošnjaci'' dodjeljuje 196 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima, s prosječnom ocjenom 4,96, odnosno 9,3.

Fond ''Bošnjaci'' do sada je stipendirao više od 2.300 posebno nadarenih učenika i studenata u Bosni i Hercegovini među kojima je više od 100 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, zatim više od 200 studenata dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'', više od 150 brucoša učenika generacije i 16 hafiza Kur'ana.

"Naši stipendisti su osvojili izuzetno velike nagrade i priznanja na međunarodnim, svjetskim takmičenjima iz raznih naučnih oblasti. Ove godine dodjeljujemo 196 stipendija učenicima i studentima, među kojima je 14 s prosječnom ocjenom 10,00 i deset učenika generacije", izjavio je za AA Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”.

Napomenuo je da stipendije za učenike iznose 120 KM, za studente na prvom ciklusu studija 150 KM, za studente na prvom i drugom ciklusu studija s procječnom ocjenom 10,00 je 170 KM, dok je za studente za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta izdvojeno cca 170 KM.

"Mi od stipendista očekujemo da i dalje marljivo rade, da se usavršavaju, da dostižu najveća akademska zvanja kako u našoj zemlji tako u svijetu. Da žive i ostanu u našoj zemlji, da je izgrađuju, brane i čuvaju i da na taj način nakon školovanja i zasnivanja radnog odnosa naši stipendisti ostanu u BiH i rade na afirmaciji Fonda Bošnjaci i finansijski nam pomagati u skladu sa svojim mogućnostima pomoći generacijama koje dolaze", rekao je Kerla.

Među ovogodišnjih 14 dobitnik sa prosječnom ocjenom 10,00 je i Azra Ibrišević, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli, koja je već drugu godinu zaredom stipendista Fonda “Bošnjaci”.

"Stipendija Fonda je velika privilegija i čast. Nije riječ samo o novčanoj nagradi, već prije svega ovo je jedno veliko društveno priznanje koje mnogo znači. Kada nešto radite i pogotovo ako ste uspješni u tome, jako je lijepo znati da to neko prati, cijeni i svakako nagrađuje. Ovo je svakako jedan oblik neophodne motivacije za svakog studenta, đaka i jako mi je drago što u našoj državi imamo organizacije ovog tipa koji na ovaj način okupljaju studente. Ovo je ogromna svečanost, ne samo podjela novčanih sredstava", kazala je Ibrišević.

Fond "Bošnjaci" je 1997. godine osnovao prvi predsjednik nezavisne RBiH Alija Izetbegović, s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom oružane agresije na BiH. U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga bilo kakvih političkih i drugih konotacija, Alija Izetbegović je 2001. godine uvakufio Fond "Bošnjaci" prenoseći osnivačka prava na Vakufsku direkciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice od osnivanja Fonda "Bošnjaci" danas je održana i promocija dokumentarnog filma koji će, kako je kazao direktor Fonda, ostati trajno svjedočanstvo o viziji Alije Izetbegovića i značaju obrazovanja mladih u BiH.

Kerla je podsjetio da na osnovu Protokola o saradnji potpisanog između Fonda "Bošnjaci", Ministarstva Republike Turske i Ambasade BiH u Republici Turskoj, Fond već četiri godine stipendira 20 učenika, djece rudara stradalih u rudniku Soma.

Ovo je, kako je kazao, u turskoj javnosti naišlo na izuzetno veliki odjek, nakon čega je Ministarstvo obrazovanja Turske, u saradnji s Fondom “Bošnjaci” i Federalnim ministarstvom obrazovanja, obezbijedilo edukaciju nastavnog osoblja, nastavna sredstva i opremu za potrebe gotovo svih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju.