A+ A A-

Tešanj: Zamjenik reisu-l-uleme otvorio izložbu slika „Tragom Gazi Ferhad-bega“ akademskog slikara Ahmeta Hundura

  • IMG_5583.1512999312.3969IMG_5583.1512999312.3969

U okviru manifestacije „Salavat ti donosimo ja Resulallah“ kojom se na području Medžlisa IZ-e Tešanj obilježava 12. rebiu-l-evvel, rođenje Poslanika Muhammeda a.s., i općinske manifestacije „Dani grada Tešnja“ kojom se obilježava općinski praznik 10. decembar „Dan grada Tešnja“ koji je OV Tešanj proglasilo općinskim praznikom u povodu potpisivanja vakufname Gazi Ferhad-bega 10.12.1559. godine, zamjenik reisu-l-uleme IZ-e u BiH mr. Husein ef. Smajić je u nedjelju, 10.12.2017.godine u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj otvorio izložbu slika „Tragom Gazi Ferhad-bega“ akademskog slikara Ahmeta Hundura.  

 „Nezaobilazna osoba u povijesti grada Tešnja bio je Gazi Ferhadbeg, koji je posebno zaslužan za urbani razvoj Tešnja. Značaj i važnost Gazi Ferhadbega tim je veća, kada se zna da je izgradio džamiju za Božije robove, da mogu obavljati molitvu nakon idolopoklonstva, kao i da je osnovao medresu čija su vrata učenicima, muderisima i odgajateljima bila otvorena sve do 1946.godine. Sedamdeset godina nakon zatvaranja vrata tešanjske medrese, akademski slikar Ahmet Hundur, izložbom „Tragom Gazi Ferhadbega“ podsjeća nas na nama drage osobe, koje su misiju Gazi Ferhadbega nastavile prenositi generacijama ovih krajeva i nakon utihlog zvona tešanjske medrese“ istakao je u svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Prije otvaranja izložbe zamjenik reisu-l-uleme je čestitao građanima Tešnja općinski praznik naglasivši da je to jedinstven primjer u BiH da je jedan grad za svoj praznik uzeo vrijeme potpisivanja vakufname,  što govori o značaju te vakufname ali i ljudima koji ne zaboravljaju svoju prošlost.

Pored autora, otvaranju ove izložbe prisustvovali su: predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, Općinski načelnik mr. Suad Huskić koji je takođe čestitao građanima općinski praznik i brojni građani Tešnja.

Na izložbi su izložena 63 portreta ljudi koji su svojim radom i životom nastavili put Gazi Ferhad-bega o kojima je više podataka autor doneo u katalogu izložbe koji je uručen posjetiocima i članovima porodica.

Ahmet Hundur, samostalni likovni umjetnik, je rođen u Tešnju 28.07.1957.godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1979. godine. Zvanje samostalnog likovnog umjetnika stekao je februara 1997.godine Rješenjem Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Svoje fotografije je izlagao više od 50 puta u Bosni i Hercegovi i Evropi.  

Istog dana u džematu Medakovo poslije podne-namaza imami medžlisa IZ-e Tešanj su proučili mevlud, a prisutnima se prigodno obratili džematski imam Adem ef. Garić, glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i hafiz Amar ef. Bašić.

Istog dana u Čarši-džamiji Tepšanj poslije jacije-namaza održana večer Kur'ana. Ajete Kur'ana Časnog učili tešanjski hafizi: mr. Nermin ef. Ibrahimović, mr. Almir ef. Hadžić, Ahmed ef. Bukvić i Almir Salkanović. U toku programa učenici tešanjske gimnazije izveli su prigodan program o Gazi Ferhad-begu, a prisutnima se obratili džematski imam mr. Enver ef. Kurtić i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj.

(www.miztesanj.ba)