Promo banner

A+ A A-

Obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića na otvaranju izložbe fotografija „Evropska BiH, kulturna raznolikost i pomirenje“

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/05-12-2017-08-reis-brisel

Brisel, 5. decembar 2017. – Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prisustvovao otvaranju izložbe fotografija „Evropska BiH, kulturna raznolikost i pomirenje“.

Izložbu je organizovala Evropska narodnjačka stranka (EPP) u saradnji sa Misijom BiH u EU i prikazuje veliki kulturno blago koje naša zemlja ima. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili reisu-l-ulema Kavazović, zatim kardinal Vinko Puljić, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, te predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Obraćanje reisu-l-uleme prenosimo u nastavku:

- Dozvolite mi da se još jednom zahvalim gospodinu Cristianu Den Predi i svima koji su pomogli organizaciju dana u Evropskom parlamentu posvećenog našoj domovini.

Hvala Vam što i pored nerazumijevanja nekih od nas iz Bosne, ne odustajete od naše zemlje, njenog naroda i naše evropske budućnosti.

Izložba koja je pred nama dočarava samo dio bosanskohercegovačkog kulturnog bogatstva koje pripada Evropi. Džamije koje vidite na ovim slikama, koje se ponovo obnavljaju poput banjalučke ljepotice Ferhadije su evropske džamije. One nikada nisu trebale biti porušene kao niti jedna crkva, biblioteka ili nečiji dom. Svi smo trebali učiniti više da spriječimo politike podjela i ideologije koje su zagovarale velikodržavne projekte i ekskluzivne države i entitete samo za jedan narod.

Danas trebamo uzeti pouku iz prošlosti, prihvatiti presude međunarodnih i domaćih sudova i na istini graditi bolju budućnost za našu djecu.

Kada govorimo o suočavanju s prošlošću i izgradnji povjerenja uvijek trebamo misliti na žrtve. Mi govorimo stalno o zločincima. Oni ne bi trebali biti u našem fokusu, nego stradalnici. Trebamo sve gledati iz njihove perspektive. Posebno vjerske zajednice, one bi uvijek trebale biti na strani slabijeg, na strani žrtve.

Vjerski lideri ne mogu sami dovesti do pomirenja, ali mogu pomoći tom procesu. Mi to manje ili više uspješno radimo. Zato smo i večeras ovdje s vama da pošaljemo poruku svojim primjerom da promjena treba doći od nas samih. Ja u ime Islamske zajednice u BiH i u svoje ime mogu reći da ćemo činiti sve kako bi pomogli našem društvu, a samim time državi, da zauzme mjesto koje joj pripada u porodici evropskih država i naroda. A to ćemo učiniti ako budemo dosljedni nauka vjere koju naučavamo i ako vrijednosti tolerancije, istinoljubivosti, pravde i poštenja budemo revnosno zagovarali u svakoj situaciji i na svakom mjestu.

Ovo kažem znajući da na planu suočavanja s prošlošću i izgradnje povjerenja trebamo uraditi još puno toga. Ali mi radimo i dosta toga dobrog što treba naglasiti i dodatno ohrabriti.

Danas kada god se desi bilo koji napad na vjerski objekat bilo gdje u Bosni i Hercegovini predstavnici sve četiri tradicionalne vjerske zajednice obiđu mjesto napada i zajednički ga osude.

Naši budući imami i svećenici se od ove godine mogu školovati na zajedničkom master studiju na našim teološkim fakultetima. Zajednički smo obišli i stratišta svih naroda i pripadnika tradicionalnih bosanskih vjerskih zajednica i poklonili se žrtvama.

Ovo je sada vijest, ali stoljećima zajednički život različiti vjera u Bosni i uzajamno poštovanje nije bio nešto čemu se čudilo ili divilo. Tako se jednostavno živjelo i drugačije se nije znalo. Te vrijednosti smo učili u našim domovima, od naših roditelja i komšija.

Želimo vjerovati kako je zlo podjela i populističkog nacionalizma koje nas plaši svim što je drugačije i koje promoviše vlastitu dominaciju nad «drugim» kao način vlastitog ostvarivanja samo jedan kratki intermeco u dugoj historiji Bosne pa i Balkana koji još uvijek pamti stoljeća koegzistencije i suživota.

Dame i gospodo,

Ovaj mali dio historijske raznolikosti Bosne i Hercegovine koji možete vidjeti i na ovim slikama govorio nam o dubokoj ukorijenjenosti duha tolerancije u bosanskom tlu. Bosna u svojoj stoljetnoj historiji, još od perioda bosanskih kraljeva i Bogumila, ne pamti da se u njoj ispovijedala samo jedna vjera. Taj duh će sigurno prevladati, ne samo u BiH nego,nadamo se, i našoj domovini Evropi. Jer raznolikost je bogatstvo, a ne opasnost.

Živi nam i zdravi bili i nadamo se skorom susretu u Sarajevu, riječi su kojima je reisu-l-ulema Kavazvoić završio svoje obraćanje.