Promo banner

A+ A A-

Zamjeniku reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajiću dodijeljeno priznanje „Hasan ef. Škapur“

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/04-12-2017-06-zamjenik-priznanje

U petak, 01. decembra. 2017. godine, u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju, organizirana je dodjela priznanja i nagrade ''Hasan ef. Škapur'', koja se dodjeljuje jednom godišnje, za istaknute zasluge i doprinos u razvoju islamskih-hadiskih znanosti na području Bosne i Hercegovine, a povodom 12. rebiu-l-evvela.

Priznanje i nagrada dodijeljeni su zamjeniku reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajiću. Priznanje laureatu uručio je mufija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Nakon hutbe koju je održao zamjenik reisu-l-uleme i džuma-namaza koji je predvodio muftija zenički, prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida, kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju, izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, nakon čega su se prisutnim obratili: imam Ferhad-begove džamije mr. Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović i zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, ukratko je rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli zamjeniku reisu-l-uleme.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju ukazao je na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, te čestitao Medžlisu IZ Tešanj na ovim aktivnostima.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, zamjenik reisu-l-uleme podsjetio je prisutne na značaj sunneta u našem životu, na važnost njegove potpune primjene, te na važnost poštivanja autoriteta.

U proteklom periodu dobitnici nagrade i priznanja ‘’Hasan ef. Škapur’’ bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), doc. dr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015/1436.h.), mr. Salih ef. Indžić (2015/1437.h.), mr. Fuad ef. Omerbašić (2016.), te zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić ove godine.

Istog dana, zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić i muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašića i gosp. Zehrudina Kruške, posjetili su Općinu Tešanj, gdje su se susreli sa načelnikom mr. Suadom Huskićem.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku uspješne saradnje Općine Tešanj i Islamske zajednice, a naglašen je značaj saradnje državnih institucija i vjerskih zajednica, kao značajnim faktorima na koje se treba računati u različitim područjima društvenog života.