Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio MIZ Teslić

  • 0000

U nedjelju 26. novembra 2017. godine, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, u pratnji muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, posjetio je Muftiluk zenički - Medžlis Islamske zajednice Teslić.

U pratnji Reisu-l-uleme bili su i dr. Enes Svraka šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta i gosp. Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za medije.

Posjeta Reisu-l-uleme Muftiluku zeničkom realizirana je u okviru projekta kojim je planirano da Reisu-l-ulema boravi u radnoj posjeti jednom džematu na području svakog muftiluka u Bosni i Hercegovini.

Na području Muftiluka zeničkog Reisu-l-ulema je posjetio mekteb u džematu Kamenica, koji je u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Teslić.

Nakon časa mektebske nastave koji je održao muallim u ovom džematu Džemail ef. Hodžić, Reisu-l-ulema se obratio polaznicima mekteba Kamenica, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da sva djeca osnovnoškolskog uzrasta u ovom džematu, njih 136, pohađaju mektebsku nastavu. 

Nakon podne-namaza koji je klanjao u džamiji džemata Kamenica, obraćajući se prisutnim vjernicima, reisu-l-ulema je, između ostaloga, istakao: „Danas sam došao u Kamenicu da se upoznam sa mektebskom nastavom, sa uvjetima u kojima se odvija mektebska nastava, načinom na koji se nastava realizira, da ostvarim uvid u primjenu jedinstvenih standarda, metoda i nastavnih sredstava, kao i različitosti koje su uvjetovane objektivnim okolnostima s kojima se naši muallimi susreću na terenu.

Jednu stvar ću vas, draga braćo i sestre, danas posebno zamoliti. Obrazujte svoju djecu. Neznanje je najveća bolest i opasnost za nas. Sve probleme koje vidite u Islamskom svijetu, i sve probleme koje ovdje nosimo, posljedica su džahilijeta, neznanja. Ako treba, raspolovite koru kruha, ali školujte vašu djecu, jer prava glad je neznanje, i ono zbog čega se može otići u propast. Važno je da djeca znaju ko smo i što smo, ali važno je i da imaju i znanje s kojim će se u svijetu predstaviti. To je moja temeljna poruka danas, i zbog toga sam došao u Kamenicu.“

Nakon posjete džematu Kamenica, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Teslić, organiziran je susret Reisu-l-uleme sa članovima Izvršnog odbora ovoga Medžlisa. Predsjednik Izvršnog odbora gosp. Šaban Sivić upoznao je Reisu-l-ulemu sa članovima Izvršnog odbora i osnovnim aktivnostima koje se realiziraju na području Medžlisa IZ Teslić, a koje su u nadležnosti Izvršnog odbora. Glavni imam Sifet ef. Hadžić Reisu-l-ulemu je informirao o stanju vjerskog života na području Medžlisa IZ Teslić.

Sadržajan protokol posjete Reisu-l-uleme Muftiluku zeničkom nastavljen je klanjanjem ikindija-namaza u Gradskoj džamiji Stenjak u Tesliću i susretom sa džematlijama ovoga džemata, posjetom šehidskom obilježju za teslićke šehide, susretom sa ministrom civilnih poslova BiH gosp. Adilom Osmanovićem i gosp. Kasimom Salkićem, poslanikom u Vijeću naroda RS, a završen je susretom Reisu-l-uleme sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Teslić.

Na kraju, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović zahvalio se Reisu-l-ulemi na časti koju je ukazao svojom posjetom Muftiluku zeničkom i Medžlisu Islamske zajednice Teslić, kao i na savjetima i stalnoj podršci u radu i djelovanju.