A+ A A-

Mostar domaćin Trećim sportskim susretima učenica medresa

Treći sportski susreti učenica medresa i gimnazija Islamske zajednice danas su počeli u Mostaru.

28 10 2017 sportski susreti mostar

U pet sportskih disciplina u naredna tri dana takmičit će se 120 učesnica iz sedam medresa. Susrete je otvorio šef odjela za srednje i osnovno obrazovanje Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH Seid ef. Eminović. Cilj ovih susreta je afirmacija sporta i među učenicama medresa, jer slični susreti za učenike organizirani su proteklih 19. godina. Učenice će se takmičiti u disciplinama odbojka, rukomet, stolni tenis i dvije atletske discipline trčanje na 100 i 200 metara i šah.

„Želja nam je da sportske rezultate koje postižu učenice naših medresa realno sagledamo, da na jednom mjestu objedinimo sportske potencijale, da ih dalje afirmišemo i prezentiramo ali i da učenice same upoznamo s činjenicama šta na sportskom polju daju i mogu dati.“,kazao je Eminović. Sportski rezultati nisu u prvom planu obrazovanja bh medresa jer se radi o ustanovama koje njeguju duhovnosti i vrijednosti koje su općenito potrebne društvu. „Cilj nam je i da sportske kapacitete podignemo na još veći nivo“, kazao je Eminović dodavši kako učenice medresa već godinama bilježe zapažene sportske rezultate na kantonalnim takmičenjima, poput učenica Karađoz-begove medrese koje kontinuirano osvajaju medalje u atletskim disciplinama i učenica Behram-begove medrese koje učestvuju na državnim takmičenjima.

„Menadžmenti medrese su proteklih godina učinile značajan iskorak u osiguranju dobrih uvjeta za razvoj sporta u okviru redovnog nastavnog procesa. Medrese u Visokom i Travniku ove godine su izgradili i u upotrebu pustili novosagrađane sportske dvorane. Mostarska medresa ima pripremljen projekat izgradnje sportske dvorane sa bazenom za plivanje, a Cazinska medresa radove na bazenu ove godine će uz pomoć šire društvene zajednice privesti kraju.“, istakao je Eminović .

Organizaciju susreta u Mostaru, kako je kazao direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek, pomogli Sportski savez grada Mostara, Šahovski klub Mostar i Osnovna škola „Zalik“. „Nadamo se da će ovo druženje naših učenica doprijnieti afirmaciji sporta i zdravog načina života među učenicama“, dodao je Tulek. Osim sportskih susreta domaćini će organizirati i edukativne posjete znamenitostima Mostara i susrete sa poznatim sportskim radnicama iz Mostara.

H.E.